Ugrás a tartalomra

Németország: 320 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma

Sokan már nem merik felvállalni, hogy zsidók.

Egy Izrael melletti tüntetésen az egyik résztvevő táblát tart a magasba, melyen az áll: "Nem vagy egyedül.Nincs tolerancia az antiszemitizmussal szemben". - Kép forrása: JTA/Stefan Puchner/Getty Images

A berlini Antiszemitizmus Kutató-, és Információs Központ (RIAS) által kedden közzétett jelentésből kiderül, hogy Németországban 320 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma- számol be a Times of Israel.A RIAS 994 antiszemita incidenst követett nyomon október 7. és 2023. november 9. között. Ez a napi 29 eset átlagosan több mint 300 százalékkal haladja meg a RIAS által tavaly, ugyanebben az időszakban feljegyzett esetek számát.

A csoport három "szélsőséges erőszakos" esetet jegyzett fel, amelyet a csoport olyan támadásokként definiál, amelyek életveszélyes vagy súlyos testi sértést eredményezhetnek, akár sikeresen elkövetett, akár megkísérelt támadásról van szó.

Az egyik ilyen eset október 18-án történt Berlinben, amikor két Molotov-koktélt dobtak egy zsidó közösségi házra, amely egy zsinagógának és egy óvodának is otthont ad.

Egy rendőr őrködik Berlinben a Kahal Adass Jisroel közösség épületegyüttesének bejáratánál, amely zsinagóga, óvoda és közösségi ház is egyben. Kép forrása: AP Photo/Markus Schreiber

A jelentés emellett 29 támadást, 72 célzott vagyoni kárt okozó incidenst, 32 fenyegetést, és 854 offenzív magatartással kapcsolatos esetet sorolt fel az egy hónapos időszak alatt.


Míg a legtöbb incidens az utcán, az interneten vagy középületekben történt, a RIAS 59 esetet regisztrált, amelyet az emberek otthonában vagy lakókörnyezetében követtek el.


Az egyik ilyen eset során két férfi szólított meg egy izraeli állampolgárt, mert izraeli zászlót akasztott ki az erkélyére. Azt kérték tőle, hogy szedje le a zászlót, ő azonban nem volt hajlandó eltávolítani azt. Ekkor a két férfi erőszakkal behatolt a lakásába, leszedték a zászlót és arcon ütötték. Más épületeket pedig amelyek zsidó embereknek adnak otthont, ahogyan arról korábban beszámoltunk, Dávid-csillaggal és horogkereszttel jelöltek meg.

A támadáshullámra válaszul egyesek rejtegetik személyazonosságukat. A RIAS szerint a zsidó élet egyre kevésbé látható Németországban,mivel legtöbben inkább tartózkodnak a zsidó jelképek viselésétől és a héber beszéd használatától a nyilvánosság előtt.

Legfrissebb