Ugrás a tartalomra

Németország: hajmeresztő dolgokat állított Istenről egy lelkész

A közönség kitörő tapsal és éljenzéssel felelt.

Quinton Caesar tiszteletes a protestáns fesztiválon tartott beszédében a rasszizmusra, a klímaváltozásra és az LMBTQ ideológiára is kitért a prédikációjában.

Quinton Caesar lelkész vasárnap a nürnbergi evangélikus egyházi kongresszus résztvevőihez szólva kijelentette, hogy "itt az ideje kimondani", hogy "a fekete életek mindig számítanak", hogy "Isten queer", és hogy a migránsokat be kell fogadni Európába.

Miközben beszédét a közönség kitörő tapssal fogadta, a keresztények az interneten értetlenül álltak: Egy amerikai keresztény szerző úgy jellemezte Caesar beszédét, mint "a woke vallás minden fontos pontjának tömör leírását". Auron MacIntyre konzervatív szerző azzal vádolta a Caesarhoz hasonló progresszíveket, hogy kiüresítik a vallásukat, és trófeaként viselik azt, míg más kommentelők undorítónak, eretneknek és sátánistának nevezték a prédikációt.

Caesar beszéde zárta az ötnapos kongresszust, amelyen százezer protestáns vett részt prédikációkon, vitákon és keresztény zenei előadásokon Nürnbergbe. Bár a rendezvényt nem a Németországi Evangélikus Egyház szervezi (ez az ernyőszervezet, amelyhez a német protestánsok többsége tartozik), 1949 óta minden évben megrendezik, és az ország vallási naptárának egyik legfontosabb eseménye.

A Dél-Afrikából származó Caesar a közösségi médiában "aktivista lelkészként" jellemzi magát. Nézetei nem egyedülállóak a protestánsok körében: beszédét egy héttel azután mondta el, hogy egy londoni anglikán templom drag queen előadást tartott a helyi "LMBTQAI+ közösségek és más marginalizált emberek és csoportok" számára. Egy svédországi protestáns egyház is éles kritikát kapott 2019-ben, amiért egy Ádámot és Évát ábrázoló oltárképet lecseréltek egy olyanra, amely homoszexuális párokat ábrázol.

A németországi Evangélikus Egyház 2016 óta engedélyezi lelkészeinek, hogy homoszexuális párokat adjanak össze, és egyik püspöke 2021-ben azzal került a címlapokra, hogy egy berlini "Pride" felvonuláson nyilvánosan "bocsánatot" kért az LMBTQ közösségtől.

(mandiner)

Legfrissebb