Ugrás a tartalomra

Németország: csak azok kaphatnak állampolgárságot, akik elismerik Izrael létezéshez való jogát

A háború kezdete óta Németországban több mint 80 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma.

Photo by Maheshkumar Painam / Unsplash

Németországban mostantól kötelezővé teszik minden állampolgárságot igénylő számára, hogy elismerje Izrael létezéshez való jogát.

Ez a változás része az állampolgársági törvény átfogó módosításának, amely az antiszemitizmus növekedésére, a szélsőjobboldali pártok népszerűségének emelkedésére, valamint az Izrael és Hamász közötti háború kiváltotta heves vitákra adott válaszként történt.

A belügyminisztérium közleménye szerint az ország állampolgársági vizsgája mostantól számos új kérdést tartalmaz majd.

"A Németországban növekvő antiszemitizmusra reagálva bővült az állampolgársági vizsga kérdéseinek listája. Új kérdések kerültek be az antiszemitizmus, Izrael állam létjogosultsága és a németországi zsidó élet témakörében"

- áll a közleményben.

A törvény célja, hogy gyorsítsa és egyszerűsítse a honosítási folyamatot azok számára, akik jól integrálódtak és megosztják Németország értékeit, hogy hamarabb megszerezhessék az állampolgárságot. Emellett egyébként már nem szükséges lemondaniuk korábbi állampolgárságukról sem.

Az új szabályokat a Bundestagban több párt is támogatta, beleértve a konzervatív Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is. Az antiszemita esetek számának növekedése miatt készült friss jelentés szerint az incidensek száma több mint 80 százalékkal nőtt az elmúlt évben, különösen az Izrael elleni támadások után.

Az október 7-i támadások után német törvényhozók, köztük Olaf Scholz kancellár, hangsúlyozta, hogy Izrael biztonsága Németország nemzeti érdeke.

Az összetett képet tovább árnyalja, hogy Németországban él a legnagyobb palesztin diaszpóra Európában, amely a becslések szerint 300 ezer főt tesz ki, és sokan azzal vádolták a hatóságokat, hogy túl messzire mentek, mert szerintük ezzel megsértették a Izrael-ellenes oldalt támogatók szólás- és gyülekezési szabadságához való jogát.

(CNN)

Legfrissebb