Ugrás a tartalomra

Németország antiszemita biztosokkal harcol az antiszemitizmus ellen

Egy szerző szerint a rendszer csak igazgatja az antiszemitizmust, és időnként hozzájárul annak növekedéséhez.

Photo by Amit Lahav / Unsplash

„Az az őrült rohanás, hogy Németország 16 tartományában egy új bürokráciai szintet hozzanak létre az „antiszemitizmus biztosi” tisztségek létrehozásával, visszafelé sült el” számolt be a Neokohn Benjamin Weinthal cikke alapján.

A szerző azzal kezdi cikkét, hogy egyre több olyan biztos van, akik szítják a zsidógyűlöletet, lehetővé teszik az Izraelt célzó bojkott és szankció (BDS) kampányt, és figyelmen kívül hagyják a népirtó iráni rezsim és a palesztin arabok antiszemitizmusát.

Példának hozza fel Schleswig-Holstein északi tartomány nemrég kinevezett biztosát, a korábbi lutheránus püspököt, Gerhard Ulrichot, akinek prédikációiban a keresztény szellemiségű antiszemitizmus és az Izrael-gyűlölet veszélyes keveréke jelenik meg.

Ulrich a közel-keleti konfliktusért Izraelt teszi felelőssé, azt állítva: „Az ‘Izrael’ névre nehezedik ennek a közel-keleti háborúnak a borzalma és nyomorúsága”.

A cikk megjegyzi, hogy korábban a pap elítélte Izraelt azzal a hamis és elrugaszkodott állítással, hogy a palesztin dzsihádista terrorszervezetek elleni önvédelmi háborúit a Biblia ihletésére vívja. „Ezért nem tudjuk elfogadni, ha egy modern állam erre az Istenre és az ő ígéreteire hivatkozik, amikor háborút folytat” – jelentette ki Ulrich.

A cikk idézi, hogy a volt püspök 2017-ben megdöbbentő párhuzamot idézett a keletnémet kommunista diktatúra és a demokratikus Izrael között: „Itt egy olyan falat látunk, amely lényegesen magasabb, mint a berlini fal, és tudjuk, hogy a falak soha nem hoznak békét. Hebronban az volt a benyomásunk, hogy ott inkább terrort termelnek, mintsem legyőznék”.

„Az olyan „antiszemitizmus biztosok”, mint Ulrich és sok társa, a zsidó közösségeknek és a szélesebb nyilvánosságnak is kendőzetlen hazugságokat adnak el a teljesítményükről”

– jegyzi meg Weinthal további példákat is felsorolva.

„Mindez segít megmutatni, hogy a németországi antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó biztosok rendszere csak igazgatja az antiszemitizmust, és időnként hozzájárul annak növekedéséhez”

– írja Wienthal.

(Neokohn)

Legfrissebb