Ugrás a tartalomra

Német politikusok: Atomerőmű nem, de atombomba kell

Szerintük szükség van egy bőröndre azzal a bizonyos piros gombbal.

Photo by Dan Meyers / Unsplash

Miközben a nukleáris fegyverek tilalmáról szóló szerződés aláírói óva intenek a „nukleáris elrettentés” politikájától, Németországban az állítólagos orosz fenyegetéssel indokolva pontosan ezt követelik - írja a Daily Wire.

A közelmúltban ért véget New Yorkban a nukleáris fegyverek betiltásáról szóló nemzetközi szerződés tagállamainak második találkozója. A résztvevők felhívták a figyelmet a „nukleáris elrettentés” visszatérő politikájának következményeire. Egy ilyen politika egyszerre jelentene veszélyt az emberi biztonságra, és akadályozná az előrehaladást a nukleáris leszerelés terén. Úgy tűnik, ez az Európai Uniót (EU) és különösen Németországot nemigen érdekli.

A nukleáris fegyverek tilalmáról szóló szerződés 2021-ben lépett hatályba, és a Német Szövetségi Köztársaság nem ratifikálta.

Ehelyett a német politikusok, politológusok és újságírók egyre inkább azt követelik, hogy az EU – és a Bundeswehr – rendelkezzen saját nukleáris fegyverekkel.

Erre hívja fel a figyelmet a German Foreign Policy (GFP) külpolitikai információs szolgálat egy a minap megjelent cikkében.

„Németországban egyre erősebben követelik, hogy az EU rendelkezzen atomfegyverekkel”

– olvasható a cikkben.

Ezt Donald Trump 2024-es újabb választási győzelmének lehetőségével, és az állítólagos „orosz fenyegetéssel” indokolják.

Olyan újságírók, mint Hajo Schumacher, Herfried Münkler politológus és Joseph Fischer volt német külügyminiszter (Zöldek) is azok között vannak, akik az EU, sőt a német fegyveres erők atomfegyverkezését szorgalmazzák.

Schumacher az ARD „Maischberger” című műsorában november 14-én többek között a következőket mondta:

"Fel kell tennünk magunknak a kérdést, szükségünk van-e saját atomrakétákra Németországban?"

November végén Münkler egy interjúban azt fejtegette, hogy „az Európának nukleáris képességeket kell kiépítenie”. A politológus a sajtóban megjelent beszámolók szerint úgy fogalmazott, hogy "szükségünk van egy közös bőröndre piros gombbal, amely a nagy uniós országok között vándorol"

Ezt követően néhány nappal ezelőtt Fischer volt külügyminiszter azt követelte, hogy Oroszországot európai atomfegyverekkel „riasszák el”.

Legfrissebb