Ugrás a tartalomra

Nagy port kavart egy amerikai pásztor véleménye a melegházasságról

Két előadót is meghívott, akik homoszexuális házasságban élnek.

A North Point Church lelkésze, Andy Stanley - Kép forrása: YouTube/North Point

Sokan felháborodásukat fejezték ki egy atlantai lelkész, Andy Stanley, üzenetén aki bár elmondása szerint az Újszövetség tanításait vallja a homoszexualitással kapcsolatban, de szavaival és tetteivel összezavarta az embereket - írja a Christianity Today.


A North Point Community Church által a múlt hónapban megrendezett Unconditional ( magy. Feltétel nélkül) Konferenciát, olyan gyerekek szüleinek, és lelkészek számára hoztak létre, akik szeretnék megtalálni az LMBTQ+ gyermekek támogatásának módját a gyülekezeteikben.

A kritikusok szerint a konferencián azonban olyan előadók is részt vettek, akik vagy azonos nemű kapcsolatban élnek, vagy pedig támogatják azokat. A North Point lelkésze,  Andy Stanley egy prédikációban reagált a konferenciát ért kritikákra.

Stanley elmondása szerint a rendezvény fő célja az volt, hogy olyan szülőknek nyújtsanak lelkipásztori segítséget, akiknek gyermekei bejelentették, hogy homoszexuálisok. Véleménye szerint ezért volt szükség arra, hogy olyan előadókat is megszólaltassanak a témában, akik nem a Biblia erkölcsi norma szerint élik az életüket.

Stanley három irányelv alapján ismertette meg felfogását a keresztény szexuális etikával kapcsolatban. Első, hogy tiszteld Istent a testeddel. Másodikként, hogy ne hagyd, hogy bármi is uraljon téged. Harmadikként pedig, hogy ne létesíts szexuális kapcsolatot házasságon kívül.

A lelkész hangsúlyozta, hogy a bibliai házasság egy férfi és egy nő között jön létre, kiemelve, hogy az újszövetség szerint a homoszexualitás akkor is bűnnek számított, és most is az.

North Point Church, Atlanta, Amerika - Kép forrása: patheos.com

Azonban a prédikáció többi része éppen ellentmondani látszik a lelkész által hangsúlyozott etikának.

A konferencián résztvevő legvitatottabb előadókat, Justin Lee-t és Brian Nietzel-t Stanley úgy mutatta be, mint „két meleg házas férfi”, akik ma „Krisztus követői”.

Őket azért hívták meg a konferenciára, mert mindketten egyházi környezetben nevelkedtek fel, és úgy gondolták, hogy történeteik tanulságosak és inspirálóak lesznek a közönség számára.

Azonban a Biblia alapján attól függetlenül, hogy mi az aktuális kormány álláspontja a melegházasságról, homoszexuális kapcsolatban élni engedetlenség, és szembemegy Jézus Krisztus tanításaival.

Nem véletlen tehát, hogy az emberek feltették a kérdést, hogy miért van szükség olyan előadók tanításaira, akik a bibliai morállal éppen ellentétes életet élnek? Hiszen talán még hitelesebb információval szolgálhatnának azok, akik hasonló gondokkal küzdöttek, és ennek ellenére engedelmeskedtek Jézus tanításainak és egyedülállóként vagy pedig hűséges bibliai házasságban élnek. Így sokaknak úgy tűnt, hogy az Unconditional Konferencia a két férfi meghívásával inkább a homoszexuális kapcsolatok elfogadását sugallja.

Stanley szerint sokan azért döntöttek homoszexuálisként a házasság mellett, mert nem tudtak egyedülállóként élni.

Azonban a Christianity Today cikke rávilágít arra, hogy ha elfogadjuk, hogy egy bibliailag tiltott kapcsolat megengedett - vagy a legkevésbé rossz út -, az ellentmond a bibliai etikának.

Legfrissebb