Ugrás a tartalomra

Mozambik: ha a támadások folytatódnak, a keresztények teljesen eltűnhetnek a térségből

Annak ellenére, hogy Mozambikban a lakosság több mint a fele keresztény.

Gyülekezet Észak-Mozambikban. A résztvevőket elüldözték otthonukból. Forrás: Open Doors

Az Open Doors munkatársai arról számolnak be, hogy a térségben fokozódik az iszlám erőszak az észak-mozambiki Cabo Delgado és Nampula tartományokban, az Iszlám Államhoz köthető támadások száma folyamatosan növekszik.

Hírügynökségek és az Open Doors helyi munkatársai is jelentették, hogy május 10-én, pénteken a kora reggeli órákban szélsőségesek szállták meg Macomiát, az olajban gazdag Cabo Delgado tartomány egyik városát. A helyi hírek szerint a dzsihádisták délután 2 körül elfoglalták a várost, a lakosság menekülni kezdett.

Ugyanezen a napon Filipe Nyusi mozambiki elnök televíziós beszédében megerősítette, hogy az ország fegyveres erői harcban állnak az iszlamista felkelőkkel.

"Macomia ma reggel óta támadás alatt áll. A tűzharc még mindig tart"

‒ mondta Filipe elnök, hozzátéve, hogy a felkelők mintegy 45 percnyi harc után visszavonultak, de aztán visszatértek.

A szélsőséges islamista csoportok 2017-ben támadták meg először Mocímboa da Praia városát Mozambikban, korábban aligha voltak zavargások ebben a térségben. 2021-2022 között több mint egymillió ember kényszerült menekülésre. Az ENSZ becslése szerint 2024 elején 582.000 ember hagyta el otthonát, és az erőszak idén is folytatódik.

A Macomia elleni támadás a Siriba falu elleni május 6-i támadás után történt, melynek során 183 házat porig romboltak. Helyszíni forrásaink szerint több keresztény bujkált még az eset bejelentésekor. Egy nappal korábban, május 5-én szélsőségesek támadták meg Mopanha és Nanua falut. A híradások arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felelősséget vállalt a támadásért, valamint osztálytermek és egy templom felgyújtásáért. Az Open Doors helyi kapcsolattartói nem tudták felbecsülni a pusztítás mértékét, illetve a halottak számát.

A támadások során jellemzően templomokat, gyülekezeti házakat gyújtanak fel vagy szentségtelenítenek meg. Áprilisban az Open Doors munkatársai a Nampula tartományban levő Nassua falut ért dzsihádista támadásokról számoltak be. Helyi forrásaink szerint a szélsőségesek eltávolítottak egy keresztet a falu egyik templomáról, melyet ezután keresztény otthonokkal együtt felgyújtottak.

"Ha az efféle támadások folytatódnak, Mozambik északi részén akár teljesen megszűnhet a keresztény jelenlét."

– mondta Jo Newhouse, az Open Doors Fekete-Afrikáért felelős szóvivője.

Állítása kijózanító, tekintve, hogy Mozambikban a kereszténység a fő vallás. Az ország lakosságának több mint fele (56%-a) vallja magát kereszténynek.

"A lakosság elmenekülésének nemcsak fizikai, hanem érzelmi hatásai is vannak"

‒ teszi hozzá Newhouse.

"Sokuk a borzalmas dzsihádista támadás szemtanúiként elvesztették szeretteiket, megélhetésüket és elemi biztonságérzetüket. Míg néhányan megpróbáltak visszatérni lakóhelyükre, vagy újrakezdeni az életüket a biztonságosabb élet reményében, nekik ezek az újabb támadások ismételt traumát okoznak, és még szegényebbé teszik az amúgy is nehéz helyzetben lévő közösségeket"

– magyarázza Newhouse.

Az Open Doors 2020-ban kezdte meg a mozambiki keresztények támogatását. A térségben működő egyházi munkatársak révén mind sürgősségi, mind hosszú távú segítséget nyújt az északon élő keresztényeknek, akiket egyre inkább sújt a szélsőséges csoportok által elkövetett erőszak.

A cikk az Open Doors Magyarország közreműködésével készült.

Legfrissebb