Ugrás a tartalomra

Modernizál a Vatikán: Y-generációs influenszerhez is lehet majd imádkozni

Megvan a katolikus egyház első millenniál szentje?

Photo by Caleb Miller / Unsplash

A pápa és a bíborosok elfogadták a szentté avatást, így állítólag a két gyermeket meggyógyító és

15 éves korában elhunyt Carlo Acutis lett az első kortárs szent.


Döntés született Carlo Acutis szentté avatásáról: a pápa és bíborosai elfogadták a fiatal olasz fiú szentté avatását. A videojátékairól és csodáiról híres fiú lesz a katolikus egyház első ”millennial” (vagy y-generációs) szentje - adta hírül nemrég az Index. Az internetes missziója miatt "Isten influencerének" keresztelt fiú 2006-ban leukémiában halt meg, de előtte a katolikus egyház által támasztott értékeknek megfelelően élt. A londoni születésű fiú 9 éves kora óta segítette a szegényeket Milánóban, minden zsebpénzét a rászorulóknak adta, és szerény életvitelt folytatott.

Az ő nevéhez  állítólagosan két csoda fűződik: az elsőt 2020-ban fogadta el a katolikus egyház hivatalosan is, miután beszámolók szerint a hozzá való imádkozás meggyógyított egy brazil fiút, aki emésztési betegségben szenvedett. A korábban Halót, Super Mariót és Pokémont előszeretettel játszó Carlo Acutist ekkor avatták boldoggá. A második csodáját alig pár hete fogadta el Ferenc pápa. Egy Costa Rica-i lány fejsérülése gyógyult meg, miután az anyja Acutis Assisiben található sírjánál imádkozott a fiúhoz.


Bár Carlo Acutis szentté avatásának idejét még nem tűzték ki de valószínűleg a katolikus egyház 2025-ös jubileiumi ünnepségén kanonizálják majd. Ezzel ő lesz az egyik legfiatalabban és leggyorsabban felavatott szent – számolt be az Index.

Legfrissebb