Ugrás a tartalomra

Mini házak építésével segítenek a gyülekezetek a rászorulókon

Az egyházak szerte az Egyesült Államokban apró otthonok építésével segítenek a rászorulókon.

A templomok és gyülekezetek közelében lévő üres telkeken és parkolókban a gyülekezetek mindent építenek, a rögzített és teljesen zárt mikroházaktól kezdve az apró, mozgatható kabinokig és számos más stílusú kis alapterületű lakásokig.

Az egyházi vezetők nem csak arra törekednek, hogy felebarátibbak legyenek. Mint elmondják: a törekvés, hogy menedéket nyújtsanak, meggyőződésükben gyökerezik – gondoskodniuk kell a kiszolgáltatottakról, különösen azokról, akiknek nincs otthonuk.

„Ez nagyon szerves része annak, hogy kik vagyunk hívő emberként”

– mondta Lisa Fischbeck tiszteletes, egykori püspöki helynök és az észak-karolinai Chapel Hillben apró lakhelyeket építő "Pee Wee Homes" igazgatótanácsi elnöke.  

Fischbeck vezette az Episcopal Church of the Advocate-t, amikor három egy hálószobás egységgel bővítette 15 hektáros kampuszát.  Az első lakók, köztük a szervezet névadója, Nathaniel „Pee Wee” Lee, 2019 júniusában költöztek be hozzájuk.

Előtte a 78 éves Lee éveket töltött sikátorokban, kartonházakban és autókban aludva, miután egészségügyi problémák véget vetettek kőműves karrierjének.  Ma szeret tévét nézni otthonában, paradicsomot termeszt és a közeli tóban horgászik.

„Hálát adok az Úrnak, mert ez az enyém, és senki sem tud kiűzni belőle”

– mondta Lee nevetve, miközben kis fehér háza verandáján ült.

Fischbeck elmondta, hogy az apró házak szinte bárhol elférnek, és az egyházi ingatlanokon való építés előnye, hogy ott már van villany, víz és egyéb infrastruktúra.

Az apró otthonok projektjeinek részeként sokszor például parkolóhelyeket biztosítanak az autóikban lakó emberek számára is. A kedvezményezetteket általában szívesen látják az istentiszteleteken, de nem kötelező természetesen a részvétel.

„Nincs sok ingatlanunk”

– mondta Jeff O’Rourke, a St. Paul-i Mosaic Christian Community vezető pásztora.  

„Arra törekedtünk, hogy minden négyzetcentimétert kihasználjunk, hogy vendégszeretőek legyünk.”

-magyarázta.

Idén tavasszal a kaliforniai El Cajonban a Meridian Baptist gyülekezet a helyi nonprofit Amikasz szervezettel együttműködve megkezdte a szükséghálókabinok építését az ingatlan egy részén, amelyet Rolland Slade, a gyülekezet lelkésze szerint általában nem használnak más célokra.

A gyermekes anyák 90 napig maradhatnak, és a város lakhatási védőhálójához kapcsolódhatnak állandóbb lehetőségekért. A fürdőszobák és a közös konyha a közeli templom épületében található.

„Az emberek azt mondták nekem, hogy hat kabin nem fog változást hozni, és ezzel teljes mértékben nem értek egyet”

– mondta Slade.  

„Az emberek azt mondták nekem, hogy hat kabin nem fog változást hozni, és ezzel teljes mértékben nem értek egyet”

– mondta Slade.  

„Legalább hat nő esetében jelent ez különbséget.  Ha mindegyiküknek van egy gyereke, az pedig hat gyerek.”

-emelte ki.

Az építkezéssel, üzemeltetéssel és a bürokratikus akadályok leküzdésével kapcsolatos segítségért az egyházak gyakran olyan közösségi szervezetekhez fordulnak, mint az Amikas, a Pee Wee Homes és a Settled.

(CBN)

Legfrissebb