Ugrás a tartalomra

Kulturális kereszténynek vallotta magát az újateista mozgalom atyja

Szerinte borzasztó lenne, ha a kereszténységet egy alternatív vallásra cserélnék.

Richard Dawkins

Richard Dawkins, az újateista mozgalom atyja egy interjúban kijelentette, hogy „kulturális kereszténynek” tartja magát.

Dawkins a 2006-ban megjelent "Isteni téveszme" című könyvében azt állította, hogy a személyes Istenbe vetett hit nem csupán tarthatatlan, hanem valójában téveszme. Most azonban kiállt a keresztény kultúra mellett, és felszólította az Egyesült Királyságot: inkább a kereszténységet népszerűsítse, ne pedig az iszlámot.

Arnaud Bertrand szerint ez egy szélesebb trendet jelez: „az univerzalizmusról való lemondás és a konzervativizmus új formája felé való visszatérés történik.”

„Ha választanom kéne a kereszténység és az iszlám között, minden egyes alkalommal a kereszténységet választanám” 

– mondta Dawkins. A biológus hozzátette: enyhe borzalmat érzett, mikor meghallotta, hogy az Oxford Streetet Ramadán alkalmából kidekorálták, de húsvétkor nem. 

"Szeretek egy kultúrálisan keresztény országban élni annak ellenére, hogy a keresztény hit egyetlen szavában sem hiszek"

- mondta

Bertrand szerint nincs semmi meglepő az ateista szerző kijelentéseiben.

 „Amikor a Nyugat terjeszkedett – kulturális értelemben -, akkor a kultúráját mindenki számára elfogadható módon kellett átalakítania. Dawkins ateizmusának formája tökéletes volt erre: az ateizmus önmagában véve univerzalista, mert bármelyik vallásból bárki kételkedhet isten létezésében, és nem hívővé válhat.”

A poszt szerint Dawkins ateizmusa nem igazán univerzalista, sőt, nem is igazán ateista, hanem hisz a kereszténység (és valószínűleg a brit protestantizmus) felsőbbrendűségében és értékrendjében.

 

(Mandiner, CL)

Legfrissebb