Ugrás a tartalomra

Több millió dollárt kereshettek a befektetők, akik előre tudtak a támadásról

Számítottak rá, hogy az izraeli részvények árfolyama esni fog.

Photo by Adam Śmigielski / Unsplash

Amerikai professzorok szokatlan kereskedési tevékenységet észleltek Tel-Aviv és az amerikai tőzsdéken október 7-e előtt - számol be a The Guardian.

Az izraeli hatóságok amerikai kutatók állításait vizsgálják, amelyek szerint egyes befektetők előre tudtak a Hamász október 7-i izraeli támadási tervéről, és ezt az információt arra használták fel, hogy több millió dollárt keressenek izraeli részvények shortolásával.

A New York-i Egyetem jogászprofesszorai, Robert Jackson Jr. és Joshua Mitts, a Columbia Egyetem jogászprofesszora a háborút kiváltó támadásokat megelőzően jelentős részvény eladásokra lettek figyelmesek.

A shortolók olyan részvényekre fogadnak, amelyek árfolyamának csökkenését várják. Díjat fizetnek azért, hogy kölcsönvegyék egy vállalat részvényeit, majd eladják azokat abban a reményben, hogy alacsonyabb áron visszavásárolhatják őket, és így zsebre tehetik a nyereséget.

"Napokkal a támadás előtt úgy tűnt, hogy a kereskedők előre látták az elkövetkező eseményeket"

- írták a kutatók, idézve egy, az izraeli tőzsde teljesítményét széles körben követő tőzsdei befektetési alap shortolását, amely október 2-án "hirtelen és jelentősen megugrott".

"És közvetlenül a támadás előtt drámaian megnőtt az izraeli értékpapírok shortolása a tel-avivi tőzsdén (TASE)"

- írták 66 oldalas jelentésükben.

Az egyik kutató a Telegraph című lapnak elmondta, hogy nem elképzelhetetlen, hogy a shortolásból származó nyereség

"100 millió dollár fölött volt".

Kutatásuk a pénzügyi iparági szabályozó hatóság adatain alapult.

Az Izraeli Értékpapír Hatóság (ISA) közölte, hogy tudomása van az ügyről, és hogy azt "minden érintett fél vizsgálja". Az ISA szóvivője nem részletezte, és az izraeli rendőrség sem kommentálta azonnal a történteket.

A kutatás szerint az október 7. előtt megfigyelt shortolás "meghaladta a számos más válságos időszakban tapasztalt shortolást", beleértve a 2008-as pénzügyi válságot követő recessziót, a 2014-es izraeli-gázai háborút és a Covid-19 világjárványt.

A kutatásban dokumentált egyik példa szerint a Leumi, Izrael legnagyobb bankjának 4,43 millió új részvényét shortolták szeptember 14. és október 5. között. A Leumi részvényeinek árfolyama október 8-án, közvetlenül a támadást követően közel 9%-kal esett.

A tanulmány híréről először a The Marker című izraeli pénzügyi hírportál számolt be.

Legfrissebb