Ugrás a tartalomra

Miért hallgat Orbán Viktor? - Komlódi Gábor

Vajon mi áll Orbán Viktor hallgatása mögött? Komlódi Gábor elemzése a Hit Rádióban.

Kolmódi Gábor

A Hit Rádió Világnézet című adásában Komlódi Gábor elemezte a Novák Katalin körüli botrányt és Orbán Viktor hallgatásának lehetséges okait.

Orbán Viktor hallgatása
Orbán Viktor úgy tűnik tartózkodik a Novák Katalin körüli botránytól, remélve, hogy az érintettek felelősségvállalása megmyugtatja a közvéleményt. Szakértőnk szerint a miniszterelnök az "Időt nyer, életet nyer" stratégiát alkalmazva, próbálja minimalizálni a "károkat".

"Nyilván a régi mondás szerint, ha időt nyer, életet nyer, valószínűleg ez van a háttérben"

- mondta Komlódi Gábor.

Kegyelmi botrány és felelősség
A kegyelmi botránnyal kapcsolatban Komlódi elmondta, hogy véleménye szerint a döntések a Fidesz vezetőségének, köztük Orbán Viktornak a tudtával történtek.

"Kizárt, hogy ne tudott volna róla Orbán Viktor"

- fejtette ki véleményét Komlódi Gábor.

Politikai és etikai felelősség
A botrány mélyreható hatásai és a Fideszen belüli feszültségek Komlódi Gábor szerint a párt belső dinamikájából és az etikai normák mellőzéséből fakadnak. Komlódi megjegyzi, hogy ezek a feszültségek változást és belső ellenállást generálhatnak a párton belül.

"A Fideszben belső mozgások és ellenállás formálódhat, amely változásokat indíthat el a párton belül."

- magyarázta Komlódi Gábor.

Alkotmánymódosítás és politikai manőverezés
Szakértőnk továbbá elemezte a Fidesz által javasolt alkotmánymódosítás kérdését, és megkérdőjelezte annak hatékonyságát.

"Nehéz elmagyarázni, miért akarja valaki, hogy a nép döntsön a köztársasági elnökről."

- mondta Komlódi Gábor.

Az adásról készült teljes leiratot ide kattintva tekintheti meg:

[Jakab Balázs]
Köszöntöm a Hit Rádió kedves hallgatóit, a mikrofonnál Jakab Balázs, és itt van velünk a vonalba Komlódi Gábor ügyrét. Köszönjük, hogy fogadja a hívásunkat.

[Komlódi Gábor]
Én köszönöm a hívást, jó napot kívánok!

[Jakab Balázs]
Mai napon is Novák-Katalin kegyelmű botrányáról lesz szó. Az ügyet ismerjük előző adásainkban is kiemeltképp foglalkoztunk vele, viszont az egyik legnagyobb kérdőjel továbbra is, hogy Orbán Viktor vajon miért nem nyilatkozik? A köztársasági elnök és egy korábbi miniszter lemondott, a miniszterelnök véleményét pedig nem ismertük meg az ügyben, egyedül annyit posztolt legújabban, hogy a kormány dolgozik.

Mi lehet ennek a hosszú és szokatlan hallgatásnak a részéről?

[Komlódi Gábor]
Hát, hogyha én tippelhetek, akkor valószínűleg az, hogyha máshogyan fogalmazza, ha én az ő helyében lennék, akkor én azért tenném ezt, mert nem akarnám magamra húzni ezt a dolgot, és szerintem Orbán Viktor is szeretné magát legalább egy-két lépés távolságban megtartani ettől a nem túl kellemes történettől már a kormányára nézve, és értelemszerűen abban bízik, vagy hát legalábbis én azt gondolom, hogy abban bízik, hogy azokkal a szereplőkkel, akik eddig ilyen vagy olyan módon vagy olyan mértékben, de felvállalták a felelősséget, vagy részfelelősséget ebben az ügyben, azoknak ez a fajta felelősségvállalása, az a közvéleményt majd meg fogja olyan módon nyugtatni, hogy ez a dolog elül. Nyilván ugye ez a régi mondás, hogy aki időt nyer, az életet nyer, valószínűleg ez is benne van, hogy szeretne időt nyerni, bár az én személyes véleményem az, hogy ebben az ügyben minél tovább van napirendben ez a kérdés, annál több kárt fog okozni a kormánynak, és ebben személyesen Orbán Viktornak, tehát meglátjuk, hát az idő majd mindent megmutat.

[Jakab Balázs]
És egy fontos szempont lehet itt, hogy Orbán Viktor személyében mennyire felelős abban, hogy ez a kegyelmi ügy létrejöhetett, hiszen például Novák Katalin ügyébe ő is támogatta azt, hogy köztársasági elnök legyen. Mennyire van személyes felelősség ebben Orbán Viktornak?

[Komlódi Gábor]
Hát ugye az egy kiemelten érdekes és kényes ügy, tekintettel arra, hogy mindegyik ilyen hagymarétegeket, minden alkalommal újabb és újabb szeletét ismerjük meg ennek a történetnek. Ugye az egyik ilyen nagyon fontos szelete az az, hogy a nevezett úgy, hogy kegyelmi csomag, a pápa látogatással összefüggésben beszélünk róla, ugyanaminél a budaházinak a kegyelmi ügye is ebben a csomagban kapott helyet. Ugye ez a csomag egy nagyságú rendelek 20 kegyelmi kérvény elbírálásáról szólt, és ugye azt most már tudjuk Varga Judit ex-férjétől, hogy az ő ismeretei szerint ez a legmagasabb Fidesz vezetői körből, konkrétan a Fidesz elnökségének a döntése nyomán keletkezett.

Persze az is megérne egy misét, ha már pápa látogatással beszélünk, hogy vajon kegyelmi döntésről egy teljesen független, a alkotmányban rögzítetten önálló entitásként, sőt elsőszámú közögi méltóságként szereplő köztársasági elnök döntését miért egy párt vezetősége hozzá meg? Ez egy külön érdekes kérdés, de minden esetre azt azért sejtjük, hogy ez így előtte volt a vezetőségnek, s ugye ez az elnökségnek az elnöke, az elsőszámú vezetője Orbán Viktor, tehát az szinte kizárt, hogy arról ne tudott volna Orbán Viktor, hogy ez a személy, ez az ügy a csomagban van. Ez a dolog egyik része a kérdése válaszolva, tehát ez a Novák Katalin oldala.

És hát ugye a másik része ennek a dolognak az, és főleg ha igazak azok a hírek, hogy Varga Júdit igazsági miniszterként nem támogatta ezt a kegyelmi kérdényt. Ugye két feladata van egy igazsági miniszternek, a felterjesztés, és az akkor, hogy támogatja vagy nem támogatja. Ugye a közössége elnök irányába tett felterjesztés, és ezt követően, amikor a közösségi elnök dönt, akkor neki ugye egy politikai jóváhagyással, politikai felelősségválassal ellenjegyeznie kell.

Ez megtörtént. Nehezen tudom elképzelni azt, hogy egy ilyen kiemelten fontos minisztérium, mint az igazsági minisztérium, egy ilyen kiemelten fontos ügyben, mint a kegyelmi kérdények. Különös tekintettel arra, hogy ha igaz a hír, hogy a miniszter álláspontjában a kérdésben eltérte a közösségi elnökétől, mert eltájékoztatta volna Orbán Vitort, ne felejtsük el, hogy Orbán Vitor számtalan szóra, és ebben alkotmányugilag teljesen igaza van, számtalan szóra elmondta már, hogy nem a kormánynak van miniszterelnök, hanem a miniszterelnöknek van kormánya, ebben mondom, közögélag igaza is van, tehát valószínűleg ilyen, mondjuk így, hogy ellentési kötelezettség van. Tehát ez az, amikor visszakanyarodva a beszélgetésünk elejére, ez az a probléma, amitől szerintem el szeretne határolni Orbán Vitor, hiszen ha a kormánya tagja érintett, akkor az formál logikailag is azt jelenti, hogy ő is valamilyen módon érintette van az ügyben.

[Jakab Balázs]
Említett a magyar Pétert, ugye Varga Judit ex-férjét, aki erőteljesen elkezdte bírálni a NERT és a Fidesz fontos szereplőit. Ön szerint minek köszönhető ez a nagy kitárókozás a részéről, aminek a szemtanúi lehetünk most az utóbbi napokban?

[Komlódi Gábor]
Hát ugye az, hogy maga az, hogy mi történt, tehát két része, mondhatnám, a választa lehet. Az egyik az, hogy mi az indítatása, a másik pedig, hogy mi az apropója vagy az időzítése. Ugye a másodikra kezdve ő azt mondja, hogy azért jött elő ezzel most, mert hogy eddig az ő feleségét, egyébként ha ki megnézte ezt a beszélgetést, én ajánlom mindenkinek, most már 1,7 millión által tart a megtekintés, elképesztő számadat, ugye alig több, mint két nap alatt.

Én megnéztem, amikor a feleségéről esik szó, akkor mindig kiváló anyaként és nagyon szépen beszél a volt feleségéről. Szóval az ő volt feleségét volt szándéka megkímélni attól, hogy a politikai karrierét esetleg egy kitárulkozással keresztbe törje. Az pedig, hogy mi az indítatása, arra is részben választ ad, hogyha az ember kibontja a mondani a valójába, és sorok között olvas, ugye azt mondja, hogy az a fajta fideszi működés, ami jelenleg jellemző az országban, az ő értékrendjétől, ugye a hajksúlyozó jobboldali értékrendű, de hogy ezen belül is attól a fajta értékrendtől, amit ő konzervatizmosnak és nemzetinek gondol, attól jelentősen eltér, és abban pedig szeptikus, hogy ezt kívülről meg lehetne változtatni, és ezért ő azt reméli, vagy abban bízik, hogy belülről fog valamiféle forradalom, most hívjuk így az egyszerűség kedvéért, vagy valamilyen változás elindulni, és szerintem nem véletlen az, hogy Rogán Antalt teméjét, hát mondjuk úgy, hogy verbálisan üti ilyen erősen és ilyen vehemenciával, mert szerintem ő az a személy, ahol talán, hát hogy is mondjam, nem kell túl, talán a fideszem belül sem kell túl sok érvet felsorkoztatni amellett, hogy ő nem annyira szimpatikus. Hát egyszerűen a fogalom az, hogy könnyen lehet, hogy sok fideszesnek sem szimpatikus ő, úgyhogy ő szerintem arra játszik, hogy egy ilyen belső ellenállás, egy belső mozgóvallás talán elindulhat a pártban.

[Jakab Balázs]
Sokan úgy értelmezték a történteket, hogy Orbán Viktor beáldozta a novák katonint és varga juditot, és ez vezetett oda, hogy Magyar Péter élesen kezdte elbírálni a kormányt. Tényleg hátba szúrt a sajátjait a fidesz vezetése most?

[Komlódi Gábor]
Ez egyébként egy nagyon, ellenézést, hogy így dicsérem a kérdést, de ez tényleg egy nagyon fontos és egy jó kérdés. Pontosan azért, mert eddig, ha megnéztük bármilyen esetben is, hosszasan lehetne sorolni akár büntetőügyben keveredett fideszes vagy országgyűlési képviselőket, vagy bárki mást, soha, hát ugye ez a híre szlogenje, bár nem saját magára gondolta ezt a kormányt, hogy senkit nem hagy az út célén, legábbis a Fidesz szembelül ez megvalósult. Tehát, hogy van egy összezárás, vagy volt egy összezárás a Fidesz szembelül, nyilván vannak elvárások, nyilván vannak feladatok, amiket a hatalom megszerzése, vagy megtartása érdekében a központi akaratnak megfelelően teljesíteni kell a különböző szinteken szereplő politikusoknak, de azt mindig tudták ezen a szinteken szereplő politikusok és a végrehajtásban résztvevők, hogy abban az esetben, hogyha ebből probléma lesz, akkor meg fogják őket védeni. Ez az első ilyen eset, ahol elért a probléma Orbán Viktorig, és nyilván valami Orbán Viktornak azt a döntést kellett meghoznia, hogy inkább ő, vagy inkább valaki más én is ezt a döntést hoztam volna meg a helyébe. Az egy más kérdés, hogy ez a fajta megbízhatóság a Fideszesek között ez által kokni fog, hiszen azt mondják, hogy mégsem fogok akkor ezentúl bármit gondolkodás nélkül aláírni, hogy visszautaljunk ugye a Magyar Péternek egy másik állítására, hogy akármit feltétlenül nélkül aláírni, mert ha aztán bajom lesz belőle, akkor nem fognak kiállni mellettem.

Ilyen szempontból ez a két vezéráldozat, ez szerintem jobban fáj hosszú távon, vagy közép hosszú távon a Fidesznek, mint amikor a kárt most mentettek vele. Szerintem most nagy bajban vannak be, de nem ejtek könnyeket miattuk most ezt is elárulva.

[Jakab Balázs]
És fontos, hogy Balogh Zoltárról is beszéljünk. A református püspök is volt, miniszter videóban jelentette be, hogy bár támogattak át Endre kegyelmét, de a döntést Novák Katalin hozta meg. Mekkora felelőssége van Balogh Zoltárnak a kialakult helyzetben?

[Komlódi Gábor]
Hát én az ő helyzetét én minősítetten látom, de ez az én személyes véleményem nyilván azt kérdezi. Én őt minősítetten látom problémásnak. Azt gondolom, hogy egy egyházi vezető magát Krisztus követőjének tartó, és nyilván ezt, hogy én nem vagyok szívek- és versékküzsgálója, tehát nem dolgom ezt megvizsgálni, hogy így van, vagy nincs így.

Bár az is técsételentény, hogy gyümölcséről ismerszik meg a fal. De a lényeg az, amit csak ki akarok hozni, hogy neki dupla felelőssége van, vagy amaz napon lesz olyan szék, ahol neki egyfajta kegyelemre mindenképpen kell majd számítani. De az nem ilyen lesz.

Nem lesz az majd hivatkozás, hogy nem ő írta, hát nyilván nem ő írta a kegyelmet, hát ő csak lobbizott érte. Szóval szerintem nagyon nem elegáns, és szerintem nagyon nem tesz jót a reformáltos egyháznak, akiknek én egyébként nagy tisztelőjük vagyok. Szerintem ott belül is lesz ezzel még.

Talán ma haláltam egy lelkészt, aki erről beszélt, hogy azért sokan zugolódnak az egyházon belül is, hogy önmagában az a tény, hogy ennyire közel van a politikához, illetve az, hogy ennyire érintettebben az ügyben is nem múljon el a megfelelő konzekvenciákat, az árt az egyháznak, és azért ott mégis csak egy közösség, ahol mindenki mindenkiért kéne, hogy legyen.

[Jakab Balázs]
A lemondásával elősegíthette volna az ügy előlését, vagy ez így is, úgy is ráigett volna Balogh Zoltára?

[Komlódi Gábor]
Szerintem ez mindenhogyan ráigett volna Balogh Zoltára. Ott meg lehetett volna állítani azt, hogy a reformáltos egyháza ne ígyen rá. Szerintem őneki ez a fajta felelőssége van.

Tudom, hogy a döntést meghozták talán 80 százalék fölötti eredménnyel, hogy ne mondjon le, hogy a bizalmat szavaztak neki, de idáig el sem lehetett volna jutni. Szerintem én nem akarom ezt túl dimenzionálni, félneértésnehesség, de azért egy lelki vezető, egy ilyen magas, és az ország egyik legnagyobb történelmi egyházának egyik legelső vezetője, ilyet nem engedhet meg magának. Tehát ha már azt mondja, hogy ellenzés, tehát mégiscsak ő egy pásztor, akinek a dolga van a nyáj felül.

Hát Krisztus azt mondja, hogy rátok, bízom a nyájat. És hogy hát hogyan fog elszámolni azoknak a lelkével, akiknek ilyen példát mutat. Szóval én csak azért vagyok egy kicsit ővel kevésbé megértő, mert ő duplán felelős ilyen szempontból, hiszen még az alatt elévő nyájat is kellett volna, hogy figyelmezz, akkor amikor a döntését meghozta, illetve hogy nem hozta meg.

[Jakab Balázs]
Fontos beszélnünk az alkotmánymódosításról is, amit Orbán Viktor bejelentett. Potyondi Edina, a pénteki tüntetés egyik szervezője azt mondta az ATV-ben, hogy a Fidesz ezzel kapcsolatban is méréseket végez. Képes lehet ez az alkotmánymódosítás, és ezáltal Orbán Viktor lehűteni a kedélyeket?

[Komlódi Gábor]
Szerintem ez az alkotmánymódosítás, az kicsit a ténye, hogy a Fidesz mindig mindent mér, és mindig az szerint mozdul, amelyre a mérés viszi. Ez tény. Az más kérdés, hogy ez mennyire hosszú utána mennyire működhet.

Ezt meglátjuk, illetve pont ilyenkor látszik, hogy mennyire sérülékeny ez a hirtelen mérés, és a hirtelen mérésnek való megfelelés szerinti döntések meghozatala. Szerintem, hogy a kérdésre érdemes választani, hogy szerintem ez a lehűtésre hosszú távon nem alkalmas. Ez arra volt jó, hogy múlt éjtelen csütörtök meg, hogy holnap lesz egy hete.

Orbán Viktor bejelentett, és akkor hozott egyfajta választ, hiszen emlékezünk vissza, hogy egészen odáig még a Magyar Nemzet nevű lap még csak meg se szólalt ebben az ügyben, pedig már majd egy hete zajlott, vagy derült ki, hogy itt óriási probléma van, meg se szólaltak. Tehát egyfelől adott muníciót a kormánypárti médiának, hogy valami férjeket tudjanak mondani ebben az ügyben, és hát ne felejtsük el, hogy ez egy sejemzsinó volt, megüzdentek meg a novák katalinak, hogy eddig és nem tovább. Érdemben pedig hosszú távon semmit nem fog változtatni, nyilván arra játszik a Fidesz, hogy majd belehúzza az ellenzéket, ahogyan korábban is tette, amikor a homoszexualitást és a pedofiliát róbálta meg egy kalap alatt alá most, és ezt rója most fel az ellenzéknek, hogy ebben nem voltak partnerek.

Szóval nyilván lesznek majd ilyen politikai trükkök és játszmák, de szerintem ez a sztori most túlnőtt azon, hogy ezekkel a már megszokott neres módszerekkel lehessen kezelni. Ezért van az a nagy csönd, amire ön is utalta az előbb, hogy közel egy hete semmi érdemi megnyilvánulást nem intézett Orbán Viktor. Ne felejtsük el azt, hogy múlt hét pénteki reggeli rádiójúterjűre is elmaradt, úgyhogy szerintem most törik a fejüket, hogy merre tovább.

[Jakab Balázs]
Varga Judit és Novák Katalin lemondása azért is lehet érzékeny a Fidesz számára, mert egy hét alatt elvesztették a két legismertebb női politikusokat. Okozhat ez extra fejtörést a karmelitában, és ennek van egy kiemelt jelentőség a kormány arculata szempontjából?

[Komlódi Gábor]
Nyilván igen, nyilván ezt a két szemét felépítették, azért is fogalmaztam úgy, hogy két fontos vezérállózat volt, de azért azt nem szabad elfelejtenünk, amit szintén mondtam ma már egy másik kontextusban, hogy ugye Orbán Viktornak vagy az miniszterelnöknek van kormánya. Itt is, ha tovább viszünk ezt a gondolatot, akkor nem a Fidesznek van elnök, hanem az elnöknek van pártja. Tehát igazából annyira egy személyre épült.

Emlékezzünk vissza, hogy a folytatjuk igéret elég volt egy kampányon, hogy annyira az Orbán Viktor akár a focihoz való viszonya, akár a kolbásztöltés, vagy a pálinkázás, vagy bár akármi más. Szóval az ő személye annyira fel van építve, és annyira ő rajta keresztül kommunikál a választókhoz a Fidesz, hogy persze van, hogy minden területre nem érhet el, és nyilván kellene rajta kiülni egyéb személyek is, de szerintem az arculatot önmagában nem fogja megrendíteni. A kérdés az, hogy fognak-e találni olyan népszerűvé felépíthető személyeket, akik hajlandóak lesznek bármit beáldozni a saját magánéletükbe, vagy saját életükbe a politikai karrierük érdekében.

És annak a tudatában, hogy a jövőben már nem fognak értük kiállni, hogyha baj van, szerintem ez az, ami probléma is, de erről már beszéltem egy pár perc előző.

[Jakab Balázs]
És hogyha már a karaktert említette, szükséges beszélnünk az utódokról is. Hogyan látja, milyen karakterű köztársasági elnököt érdemes a Fidesznek javasolnia annak érdekében, hogy minél hamarabb pontot teessenek ennek az ügynek a végére?

[Komlódi Gábor]
Egészen biztos, hogy csak civilt tud. Legazából az én véleményem szerint. Volt, aki tréfásan azt érezte, meg nem tudom, hogy hol olvastam, hogy az Orbán utatán az édesapját az ajánlánk a legjobban, mert ő az, aki még tud ráhatni, legalábbis úgy tudjuk.

Szóval, hogy az nem lesz érdem, vagy bocsánat, az nem lesz érv, vagy nem lesz szempont, hogy olyan legyen, aki a lakosságnak a leginkább megfelel. Szerintem egy olyat igyekszik Orbán Viktor találni, akire továbbra is ráhatása lehet, és mert próbál nem politikus szemét, valamilyen a lakosság által elfogadható, sportoló, a művészet, vagy a kultúra, vagy a tudomány irányából érkező szemét jelölni. Abban a csapdahelyzetben van most a Fidesz, hogy szerintem azt a gombot jól nyomja most azt a csöngöt az ellenzék, hogy hát akkor kérem, ha már ennyi szeretnek, nem sikerült nektek megfelelő elnököt találni, akkor talán vízzuk a népre, hátha nekik sikerülni fog.

Szerintem ez egy ügyes kommunikáció most, mert azt elég nehéz elmagyarázni, hogy miért nem akarja valaki, hogy a nép döntsön a köztársaság elnökről. Persze azt, hogy ez most alkotmányjogilag és a közögi berendezkezésünk vonatkozásában jelen állapotban mennyire kivitelezhető, ez egy másik kérdés, ez egy jogi kérdés, de politikailag szerintem most egy kicsit sorokban vannak szorulva, úgyhogy hát keresik az utódot, de nincsenek könnyen helyzetben.

[Jakab Balázs]
És ez a sorokban szorult helyzet melyik ellenzéki pártoknak tud segítséget jelenteni, hiszen abban mindenki egyetért, hogy ez a pedofil botrány nem tett jót a Fidesz népszerűségének, viszont arról kevesebbet beszélünk, hogy melyik pártok nyerhetik ezzel a legnagyobbat.

[Komlódi Gábor]
Szerintem most egy óriási versengés elindult az ellenzéki pártok között, hogy vajon melyikőjük lesz az, aki a legnagyobbat húzza ebből a nehéz helyzetéből a Fidesznek a népszerűség szempontjából. Szerintem ezt ma még azért nem lehet megmondani, mert pontosan az a varázsva ennek a dolognak, és pontosan attól szólt ekkorát a Fideszsel szemben, hogy pártállástól nemre, vallással és többiek korra, tekintet nélkül mindenkinél ez egy nagyon súlyos probléma volt. Ezért most most nem lehet megmondani, az ellenzéki pártok sem tudják, ezért is látszik, hogy a legközelebbi közös tüntetésen is, azt hiszem négy ellenzéki párt összefogott, akik azért a legutóbb, még ha jól emlékszem, például a Momentum azt mondta, hogy a DK-val egy listának nem szeretne meg egy színpadra se kerülni, most ebben az ügyben ezt félretették, és ezt most nem ironikusan mondom, hogy örülök neki, hogy így van, mint ahogy nagyon örülök annak is, hogy pénteken van ez a Influencer-ek, vagy nem tudom, hogy olyan a szokták őket hívni, szóval ezeknek a tartalomgyártóknak lesz egy ilyen közös fellépése.

Szerintem talán a melltadó óta nem láttunk ilyen dolgot Magyarországon.

[Jakab Balázs]
Nyilván a Fidesz szempontjából a legfontosabbak az elkövetkezendő választások lesznek. Hogyan látja képes lehet a Novák-Katalin kegyelmi botránya arra, hogy a júniusi Európa Parlament és önkormányzati választásokon jelentős veszteségeket szemvedjen a kormány?

[Komlódi Gábor]
Szerintem amiatt lehet, nyilván nagy kérdés, mert nagyon sok idő telik még el júniusig, ha ez egy pár hónapkal később lett volna, mint ahogy a Borka így volt a legutóbb, akkor azt mondaná az ember, hogy egyértelmű, és az biztos, hogy nagyon jelentős hatással, országos jelentős hatással lett volna. Így nyilván sokkal kisebb a hatása ebben a kríziskezelés az egyik szempont, hogy mennyire fog jól működni a Fidesznél. A másik szempont az, hogy vajon Magyar Péter a jövőben mennyire fog még csepegtetni, vagy mennyire nem, azért mindig hagyj egy-egy szállat, amit nem van el, hogy ebből mi lesz és mi nem lesz, függ attól is, hogy mennyire fog ráégni a kormányra a rogánféle történetek, hogy ebből valóban ilyen sok van-e ilyen ügyés, hogy ebből lesz nekem mások is, Magyar Urom kívül, akik azt fogják majd mondani, hogy igen, én is láttam ilyet, hallottam ilyet, akár hajlandóak arcsal felvállalni. Ez nagyon-nagyon sok változós és nagyon sok kérdőjeles történet a jövőre, ami ezzel tényleg őszintén nem tudom megmondani, de hogy benne van ebben a történetben az a potenciál, hogy az a banájhéj lehet, ami a Fidesz el tud úgy csúszni, mert azt ne felejtsük el, hogy bár most csak EP- és önkormányzati választások lesznek, de azért a választási rendszerek úgy vannak kialakítva, hogy akár a másik oldal is jól tud járni, tehát akár most az országgyűlési választáson gondolva, ugye az összes kompenzációt, ha ide veszük, vagy más egyébeket, szóval akármig el is csúszhatnak rajta.

Mondom, ez nagyon-nagyon sok mindenem múlik, de hogy benne van a levegőben, benne van ebben az ügyben, az biztos, és még egy utolsó gondolat tehez. Az is fontos, ahogy én szakmámmal fogva is járom az országot, meg beszélgetek sokakkal, nagyon sokan mélyen csalódtak, tehát olyan emberek, akik a Fidesz választókról beszélek most, hát nem pártorokról, akik nagyon, amióta létezik, a Fideszre szavaztak, és most nem akarom túl se dimensionálni, de sok olyanra találkoztam, akik azt mondták, hogy nagyon-nagyon csalódtak. Azt ne felejtsük el, hogy a Fidesznek az elmúlt éve, és hosszú évek során a lényegében arra épült a kampánya, arra épült az egész politikája, hogy a pedofiliát, a gyermekvédelmet, a családvédelmet helyezte az előtérbe, akár a könyvek lefoliálzását, ha ide vesszük, vagy a gender propagandát, vagy az ódába, nem általak is, etc.

Tehát az országban, és ez mindenhol ment, plakátokon, rádió, televízióhirdetésekben, ugye ezekben a klasszikus megyei lapokban, vagy pár dolmos már vármegyei lapokban, ugye, amik szintén egykézben van. Szóval, hogy nem nagyon maradt az országban olyan ember, aki azt a mondatot ne tudná üzenbiztosan, hogy a pedofilia, a gyerekbeáltalmazás az rossz dolog, és most ez sül rájuk, ez a pisztoly sült el visszafelé, ezért sokat csalódott, úgyhogy abból az irányból is lehetnek változások.

[Jakab Balázs]
Azt, hogy mit hoz a jövő, azt meglátjuk, mi itt a HIT rádiónál fogjuk ezeket értelmezni. Komlódi Gábor ügyménynek köszönjük szépen, hogy fogadta a hívásunkat.

[Komlódi Gábor]
Én köszönöm a lehetőséget.

Legfrissebb