Ugrás a tartalomra

MI szoftverrel gyártanak képeket a pedofilok

Egyes platformokon még értékesíteni is tudják azokat.

Mesterséges intelligenciát alkalmaznak pedofil tartalmak készítéséhez és értékesítéséhez - BBC

Mesterséges intelligenciát (MI) használnak a pedofilok, hogy élethű, gyermekekkel való szexuális visszaélést ábrázoló anyagokat készítsenek és értékesítsenek. Sokan a Patreonon létrehozott előfizetéssel juthatnak hozzá a képekhez.

Ezen a platformon állítólag rengetegen hozzájuthatnak pedofil tartalmakhoz, a Patreon azonban közölte, hogy ZERO TOLERANCIA van érvényben az ilyen jellegű tartalmakkal kapcsolatban.

Az Egyesült Királyság Országos Rendőrfőnöki Tanácsa (NPCC) azonban felháborítónak tartja, hogy bizonyos platformok bár hatalmas profitot termelnek, nem vállalnak erkölcsi felelősséget a tetteikért.

Az Egyesült Királyság titkosszolgálatának egyike, a kormány hírszerzési és kibernetikai ügynöksége (GCHQ) szerint mivel a pedofilok élnek a technikai újításokkal, a jövőben a mesterséges intelligencia által generált képek jelenthetik a legnagyobb veszélyt.

Ezeket a képeket a Stable Diffusion nevű mesterséges-intelligencia szoftver segítségével hozták létre, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos kulcsszavak megadásával  körülírjuk, hogy milyen képet szeretnénk kapni.

A programot azonban a BBC szerint sajnos többen arra használják, hogy kiskorúakról, csecsemőkről, gyermekekről készítsenek olyan képeket, amelyeken a velük való szexuális visszaélést, erőszakot, ábrázolnak.

A brit rendőrség online gyermekbántalmazást vizsgáló csoportja pedig már találkozott is ilyen tartalmakkal.

Felmerül a kérdés azonban, hogy egy mesterséges intelligencia által készített képekért felelősségre vonhatóak- e a tettesek, de mivel az Egyesült Királyságban az ilyen tartalmú képek birtoklása, közzététele vagy átadása is törvénybe ütközik, bárki, aki ilyen képeket birtokol büntethető. - számol be az index.

Ian Critchley - a brit Gyermekvédelemért Felelős Országos Rendőrfőnöki Tanács vezetője

Ian Critchley, az NPCC vezetője szerint helytelen azt állítani, hogy nem valódi gyermekek szerepelnek az ilyen szintetikus képeken, mivel szerinte egy pedofil a gondolattól a szintetikus képeken keresztül akár egy élő gyermek bántalmazásáig is eljuthat.


A képeket a PIXIV nevű japán képmegosztó oldalon is terjesztik, amelyet többnyire animéket készítő művészek használnak. Japánban a szexuális tartalmú rajzfilmek és gyermekrajzok megosztása nem illegális, azonban a PIXIV szóvivője elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a probléma kezelésére, és Május 31-től tilos az ilyen jellegű fotorealisztikus képek megosztása a platformon.


Legfrissebb