Ugrás a tartalomra

MI szakértő: háborúhoz vezet az új faj megjelenése

Sci-fi-be illő jövőt vázolt fel fel egy MI szakértő.

Kép forrása: Freepic

Egy MI szakértő szerint a mesterséges intelligencia hamarosan nem csak, hogy eléri, de túl is fogja szárnyalni az emberi intelligencia szintjét, amely véleménye szerint háborút fog eredményezni - számol be az index.

Egy neves nyugdíjas professzor, Hugo de Garis egy nemrégiben elhangzott interjúban egy olyan apokaliptikus jövőképet vázolt fel, ahol a mesterséges intelligencia robotok, vagy más néven „Artillektusok” (istenszerű, masszívan intelligens robotok) szerinte egy nap meghódíthatják a bolygót.

A Forecasting Research Institutes kutatásai szerint az emberiségre végzetes kimenetelű veszélyek tekintetében a mesterséges intelligencia minden más lehetőségnél nagyobb számokat hozott.

Az MI szakértő sokáig a belgiumi Starlebben, majd  később az amerikai Utah illetve a kínai Wuhan Egyetemen is dolgozott, és mesterséges agyakat is tervezett, és szakértőként az ENSZ-nek és az amerikai haditengerészetnek is adott tanácsokat.

Garis már a 2005-ben írt könyvében, amely a The Artilect War: Cosmists vs. Terrans: A Bitter Controversy Concerning Whether Humanity Should Build Godlike Massively Intelligent Machines címet kapta, jelezte, hogy az emberek és a mesterséges intelligencia közötti konfliktusok a jövőben akár több milliárd ember halálát is előidézhetik.

Humanoid mesterséges intelligencia által vezérelt robot - Kép forrása: Freepic/vecstock

Az interjúban Garis először a technológiai szingularitásról beszélt, amikor a technológiai fejlődés ellenőrizhetetlenné és visszafordíthatatlanná válik. A szakértő a mesterséges intelligencia közelmúltbeli fejlődését is kiemelte, amely futótűzként terjedt a ChatGPT megjelenése óta. A technológia már emberi szövet előállítására is képes, amely bár hatalmas előrelépést jelent az MI képességeit illetően, mégis nagy kihívást is jelenthet, mivel hiányzik belőlük a világ átfogó megértése. A professzor szerint:

"Lényegében idióta zsenik."

Garis szerint a mesterséges intelligencia a közeljövőben „egyre közelebb kerül  az emberi intelligenciához, és belátható időn belül meg is előz bennünket.

"Azáltal, hogy a gépek egyre intelligensebbé válnak, potenciálisan újratervezhetik önmagukat, amely intelligenciájuk exponenciális növekedéséhez vezethet. Ez azt eredményezheti, hogy a gépek felülmúlják az emberi intelligenciát, ami a fajok dominanciájának megváltozásához vezethet"

– magyarázta a professzor, aki szerint az sem kizárt, hogy ezek a gépek egyfajta "istenszerű entitásokká" válhatnak majd.

A vitában kitértek a mesterséges intelligencia fejlődésének politikai következményeire is. A professzor szerint a jövőben egy általa „Artillect háború” is kitörhet a szuperintelligens gépek fejlődését (kozmisták) és azok között, akik ellenzik, és nem hajlandóak elfogadni azt, hogy a emberiség helyére egy új faj lépjen (terránok). - írja az index.

Csak idő kérdése, hogy az emberiségnek választania kelljen: vagy leállítja a mesterséges intelligencia fejlődését, és ezt nem tartom reálisnak, vagy pedig elfogadjuk, hogy előbb-utóbb mi mint emberi faj a második helyre esünk vissza. A válasz erre, azt jósolom, a háború lesz. Az emberek többsége ugyanis nem fogja elviselni, hogy második legyen a fajok között, ezért háborút fog vívni, hogy ezt az állapotot megszüntesse

– fogalmazott a professzor, hozzátéve, hogy az emberiségnek mint fajnak el kell döntenie, hogy "isteneket" vagy terminátorokat épít.


Legfrissebb