Ugrás a tartalomra

MI alkotás: így nézne ki Jézus a torinói lepel alapján

De vajon a torinói lepel eredeti?

A torinói lepelről készült fénykép - Kép forrása: AFP/Getty Images

HD felbontású képet alkotott a mesterséges intelligencia arról, hogy ha a torinói lepel eredeti lenne, akkor az alapján hogyan nézhetett ki annak idején Jézus - számol be az index.


A torinói leplet 90 éve mutatták be először mintegy 400 év után a Szent János székesegyházban, amely a mai napig megosztja a tudósok véleményét a hitelességét illetően. Vannak, akik úgy vélik, hogy az anyaggal a keresztre feszített Jézus testét borították be halála után, amely szerintük magyarázatot adna a szöveten található emberi arcot és testet ábrázoló mintára.

A torinói lepel hitelességét már többen is megkérdőjelezték, Pierre d’Arcis francia püspök a VII. Kelemen pápának írt levelében például kijelentette, hogy a lepel nem több, mint egy bűvészmutatvány.

A lepel eredetiségével kapcsolatban már több vizsgálat is zajlott, a szén-dioxiddal történt kormeghatározások alapján például azt állították, hogy a relikviát nagyjából 1260 és 1390 között készíthették. 1979-ben pedig a Torinói Bizottság kijelentette, hogy a lenyomatok nem vérből, hanem pigmentekből származnak. 2018-ban a Journal of Forensic Science nevű szaklapban pedig igazságügyi orvosszakértők arról számoltak be, hogy a vitatott tárgyat mesterségesen hozták létre.

Az évforduló alkalmából a Daily Star a Midjourney mesterséges intelligencia segítségével próbálta meg ábrázolni a torinói lepel alapján Jézus képmását.

A torinói lepel alapján a Midjourney-vel készített ábrázolás - Kép forrása: Daily Star/Midjourney

Legfrissebb