Ugrás a tartalomra

Mesterséges intelligencia: a szülők aggódnak, de nem sokat tudnak róla

Négyből három szülő aggódik, sokan akár tanfolyamokon is részt vennének.

A legújabb technológia, amellyel a modern szülőknek lépést kell tartaniuk, az a mesterséges intelligencia, amely az elmúlt néhány évben hatalmas fejlődésen ment keresztül.

A Barna a Gloo-val együttműködve folytatott felméréseket mesterséges intelligenciával kapcsolatos gondolatokkal és érzésekkel és a technológia széleskörű következményeivel kapcsolatban.

Összességében négyből közel három szülő (72%) aggódik az MI-nek a gyermekekre és tizenévesekre gyakorolt hatása miatt.

A Barna 2024. februári felmérései szerint a szülők különösen óvatosak a mesterséges intelligencia gyermekeikre gyakorolt biztonsági és társadalmi hatásaival kapcsolatban. Az amerikai szülők egyharmada (33%) határozottan egyetért azzal, hogy "aggódom a gyermekemmel kapcsolatos adatvédelmi és biztonsági kockázatok miatt, ha a gyermekem MI technológiát használ". Minden negyedik (25%) pedig teljesen egyetért azzal a megállapítással, hogy a gyermekük MI használata "negatívan befolyásolhatja az önálló gondolkodásra való képességét".

Ezen aggodalmak ellenére sok szülő elismeri, hogy nem próbál aktívan többet megtudni a mesterséges intelligenciáról. Az amerikai szülőknek mindössze 17 százaléka állította, hogy erőteljesen egyetért azzal, hogy "aktívan keres információkat és forrásokat az MI-technológiák jobb megértése érdekében".

A legtöbb szülő legalább valamennyire érdeklődik az MI használatával vagy megértésével kapcsolatos oktatási források vagy tanfolyamok iránt (28% nagyon érdeklődik, 45% valamennyire érdeklődik).

A technológiával kapcsolatban általánosságban a szülők nagy része elégedetlenséget vagy bizonytalanságot fejez ki.

A szülők fele (50%) a Barna szerint "nem túl elégedett" vagy "egyáltalán nem elégedett" a közösségi média gyermekére gyakorolt hatásával. Emellett ötből kettő szülő (22%) azt mondja, hogy "nem túl elégedett" vagy "egyáltalán nem elégedett" a technológia hatásával azzal kapcsolatban, hogy "szülőként mennyire van jelen".

Továbbá a felmérés arra is rávilágít, hogy sok anya és apa nem keresi aktívan az információkat, és nem is gondolkodik a mesterséges intelligenciáról - a legtöbben azt mondják, hogy "soha" (9%), "ritkán" (23%) vagy csak "néha-néha" (26%) gondolnak a mesterséges intelligenciára.


(Barna)

Legfrissebb