Ugrás a tartalomra

Mesterséges intelligenciával működő harcieszközt teszteltek Németországban

Az eszköz új ajtókat nyithat meg az elektronikus hadviselésben.

Egy amerikai őrmester, Austin Dix figyeli a rádióspektrumot a Versatile Radio Observation and Direction rendszeren. - Kép forrása: army.mil/Courtesy

A NATO nemrégiben egy olyan elektronikus harcieszköz tesztelésébe kezdett, amely a mesterséges intelligencia segítségével hatástalanítja a rádióelektronikus zavaróeszközöket.- számol be az index.

Az új, MI által működtetett szuperfegyver új ajtókat nyithat meg az elektornikus hadviselésben, amely napjainkban a hadászat egyik meghatározó részévé vált.

Az Advanced Dynamic Spectrum Reconnaissance (ADSR) működésének lényege, hogy a mesterséges intelligencia segítségével képes észlelni, valamint megakadályozni azoknak az eszközöknek a működését, amelyek például a drónok, távvezérelt rakéták kommunikációját zavarnák meg (hogy az eszköz ezt egész pontosan milyen úton-módon valósítja meg, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra).

Továbbá az eszköz képes arra is, hogy csökkentse a szövetséges eszközök „rádiófrekvenciás kibocsátását”, vagyis megnehezítse ezek észlelését az ellenség számára. 

A csúcstechnológiás harci eszköz első tesztjét a napokban hajtották végre Németországban egy hadgyakorlaton.

Az Interesting Engineering techportál az erről kiadott sajtóközlemény alapján azt írta, hogy a hadgyakorlaton amerikai katonák, valamint a NATO bizonyos (európai) tagországainak katonái vettek részt.

Az ADSR-t az amerikai Vanderbilt Egyetem kutatói fejlesztették ki a Pathfinder kormányprogram keretében. A kezdeti prototípusai 2021-ben láttak napvilágot, és azóta a fejlesztők az amerikai hadsereggel közösen dolgoztak az eszköz továbbfejlesztésén. 

Legfrissebb