Ugrás a tartalomra

Magyarország: menedékvár a Dél-Izraelből menekülő zsidók számára

A Hamász bombázásai miatt sokaknak már nincs is hova hazamenniük.

Fiatal izraeli menekültek egy balatonaszódi zsidó menekülttáborban 2023. november 7-én. (AP/Bela Szandelszky)

Az eredetileg az orosz-ukrán háború elől menekülő zsidók számára megnyitott eldugott zsidó menekülttábor mintegy 250, a háború sújtotta Dél-Izraelből kitelepített zsidónak ad otthont. - számol be a Times of Israel.


Zusha Pletnyov 2014-ben hagyta el a konfliktusok miatt Luhanszk városát. Ezt követően néhány évig a fővárosban, Kijevben élt, majd Izraelbe menekült, amikor Moszkva tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.

36
A zsidó vallású Pletnyov feleségével és öt gyermekével a Gázai övezettől alig néhány kilométerre fekvő Ashkelonba költözött, abban a reményben, hogy új életet kezdhet. De a Hamász támadása következtében kirobbant háború harmadszor is menekülésre kényszerítette őt, ezúttal egy vidéki, magyarországi zsidó menekülttáborba.

"Az, hogy itt lehetek számomra, és a feleségem számára elképzelhetetlen megkönnyebbülést jelent."

- mondta Pletnyov, akinek lakóháza a Ashkelonban egy Hamász-rakéta találta el a háború kezdetén.

"Ez egy megnyugtató hely."

A 34 éves férfi és családja most egy állami tulajdonban lévő, közel két évtizede használaton kívüli üdülőhelyen élnek, a Balaton partján.


A létesítményt először az ukrán zsidó menekültek számára nyitották meg, miután Ukrajnában kitört a háború, és jelenleg mintegy 250 embernek ad otthont, köztük mintegy 100 gyermeknek, akiknek többsége Izraelből érkezett a Hamász támadása utáni hetekben.


A tábor különálló lakóegységekkel és egy központi épülettel rendelkezik, ahol három kóser étkezést szolgálnak fel naponta, valamint biztosítják számukra a sportolási, tanulási lehetőségeket.

"Biztosítjuk, hogy az emberek jól étkezzenek, hogy egészségesek legyenek, pszichésen és mentálisan is egészségesek"

- mondta Mendel Moscowitz, a tábor rabbija, hozzátéve, hogy az intézmény ajtaja minden zsidó számára nyitva áll.

"Azért találják meg itt a helyüket, mert mindannyian osztozunk abban, hogy zsidók vagyunk, és mindannyian osztozunk a menekültstátuszban, ami szintén összeköt bennünket."

- mondta.

Eva Kopolovich, 50 éves pszichoterapeuta az Izrael libanoni határán fekvő Shlomiból, egyike volt a mintegy 160 000 embernek, akiket az izraeli védelmi erők evakuáltak az északi és déli otthonaikból, miután a Hamász támadásai megkezdődtek, amelyek következtében a Hezbollah is támadásba lendült a libanoni határon.

Kopolovich magyarországon született, majd négy éves korában elhagyták az országot, és most a háború miatt szüleivel, és 11 éves fiával érkezett Budapestre, majd a táborba.

Két héttel azután, hogy megérkezett a tóparti menedékhelyre, Kopolovics azt mondta, hogy az vigasztalja, hogy olyan zsidókkal él együtt, akik hasonló dolgokon mentek keresztül.

Köves Slomó, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezető rabbija elmondta, hogy az ukrajnai háború kitörése óta már több mint 3000 ember tartózkodott a táborban, majd hangsúlyozta, hogy "büszke" Magyarországra, hogy menedéket nyújt azoknak a zsidóknak, akiket elűztek az otthonukból.

"Nagyon szomorú helyzet, hogy ez egy híres zsidó menekülttábor lett"

- mondta.

"Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmire szükség lesz a 21. századi Európában".

-tette hozzá a rabbi.

Legfrissebb