Ugrás a tartalomra

Memóriazavart, kognitív hanyatlást okozott a kóla fiatal patkányokban

Photo by Blake Wisz / Unsplash

Egy brazil-lengyel kutatócsoport két hónapon keresztül olyan szénsavas üdítőitalokkal itatott kísérleti patkányokat, mint a Coca-Cola és a Pepsi, ami a rágcsálóknál memóriazavarokat, kognitív hanyatlást és sejtszintű változásokkal járó distresszt okozott - írta meg a Qubit.

A kutatók eredményeiket az Experimental Gerontology folyóiratban tették közzé. Mint korábbi kutatások már megállapították: cukorbetegséget, szívbetegséget, fogszuvasodást vagy éppen májproblémákat okozhat a kóla és az ahhoz hasonló szénsavas üdítőitalok, de az új elemzés szerint a kólafélék hosszú távú, folyamatos fogyasztása közvetlenül összekapcsolható lehet az agy egészségromlásával és különféle viselkedésbeli változásokkal, a patkányok esetén például azzal, hogy képtelenek lesznek kijutni a labirintusból.

Az üdítőitalok kognitív funkciókra gyakorolt hatását a kutatók úgy mérték meg, hogy először három korcsoportba osztották a patkányokat: 2 hónapos, 8 hónapos és 14 hónapos egyedekre. Ezután mindegyik korcsoportot két további alcsoportra osztották, amelyek tagjaink egyik fele vizet, másik fele vizet és kólát ihatott. 57 nap múlva a tudósok egy labirintusban tesztelték a rágcsálók viselkedését, és tíz nap múlva elaltatták őket, hogy megvizsgálhassák, vannak-e különbségek az agyukban.

A tudósok arra jutottak, hogy a vízivó patkányok agya teljesen normálisan működött, a kólaivóké viszont nem:

különösen a fiatal, a 2 és a 8 hónapos egyedekben alakultak ki kognitív problémák és memóriazavarok társaikhoz képest – például súlyos nehézségeket okozott nekik, hogy kijussanak a labirintusból.

Agyuk vizsgálata azt is megmutatta, hogy frontális lebenyük változó mértékű károkat szenvedett az üdítőitalok miatt, ez pedig olyan kulcsfontosságú mentális funkciókért felel, mint a figyelem, a memória és a döntéshozatal, sőt szerepet játszhat a személyiség változásában és a túlzott impulzivitás kialakulásában is.

Legfrissebb