Ugrás a tartalomra

Mekka: több mint 1300 ember vesztette életét az idei zarándokünnepen

Közel kétmillióan vettek részt az idei zarándoklaton, ahol a hőmérséklet meghaladta az 51 fokot is.

Emberek tömegei gyűlnek a Káva köré, amelyet a muszlim vallás szerint hétszer körbe kell járni. - Kép forrása:

A jelentések szerint legalább 1301 ember vesztette életét az haddzs-zarándoklaton, amely idén egy rendkívüli hőhullám idején zajlott Szaúd-Arábiában.

Idén mintegy 1,8 millió zarándok érkezett az iszlám vallás szent városába, Mekkába, akik hosszú utat tettek meg meg a halálos hőhullám közepette, amikor a hőmérséklet meghaladta az 51 Celsius-fokot.

Fahd bin Abdurrahman Al-Jalajel, szaúdi egészségügyi miniszter elmondta, hogy az összes halálos áldozat 83 százaléka engedély nélkül érkezett a városba. Egyébként az iszlám sivatagi királyságot rengeteg bírálat érte a rossz iránytás miatt.

A beszámolók szerint sokan hosszú utakat tettek meg közvetlen napsütésben, megfelelő védelem nélkül.

Al-Jalajel úr az Al Ekhbariya TV-nek elmondta, hogy 95 zarándokot még mindig kórházakban kezelnek, néhányukat pedig repülővel szállították a fővárosba kezelésre. Az azonosítási folyamatot megnehezíti, hogy sok elhunyt zarándoknál nem voltak azonosító dokumentumok. Ez azért történhetett, mert a szaúd-arábiai kormány minden évben csak meghatározott számú vízumot biztosít a zarándokok számára, és akik nem fértek bele a keretbe, azok számára engedély nélküli utazási irodák biztosították a utazást.

Idén június 14-én vette kezdetét a haddzs, az iszlám vallás egyik öt alappillére, amely minden muszlim számára kötelező, aki fizikailag és anyagilag képes elvégezni azt legalább egyszer az életében.

Muszlim zarándokok érkeznek, hogy elvégezzék az "ördög megkövezésének" szimbolikus rituáléját a haddzs zarándoklat részeként Minában, Mekka közelében, 2024. június 16-án. Kép forrása: Fadel Senna, AFP

A kormányt sok kritika éri a szervezés miatt, mivel a halálesetek száma növekszik. Az emberek panaszkodnak a légkondicionált sátrak és a hivatalos haddzs szállítás hiánya miatt, sokan pedig zsúfolt mecsetekben szállnak meg.

A zarándoklat során körülbelül 660 egyiptomi vesztette életét, akik közül csupán 31 fő rendelkezett engedéllyel, mondták a kairói hivatalnokok, akik 16 utazási iroda engedélyét visszavonták.

Indonéziából több mint 200, Indiából pedig 98 ember halt meg Mekkában. Pakisztán, Malajzia, Jordánia, Irán, Szenegál és Szudán is megerősítette haláleseteket, és két amerikai állampolgár is életét vesztette a zarándokünnepen.

Jordánia közölte, hogy letartóztatta azokat az utazási ügynököket, akik illegálisan szervezték a muszlimok mekkai utazását.

A Szaúdi Nemzeti Meteorológiai Központ szerint Mekkában és környékén a hőmérséklet 46 és 49 fok között mozog.

A halálesetek nem szokatlanok a haddzs során a hosszú utazások, és a fizikailag megterhelő szertartások miatt, de az idei halálozási szám szokatlanul magas.

2015-ben több mint 2400 zarándok vesztette életét a tömegbalesetben Minában, ami a zarándoklat legsúlyosabb balesete volt. Szaúd-Arábia soha nem ismerte el a történtek következtében elhunyt áldozatok teljes számát. 1990-ben pedig több mint 1426 ember halt meg hasonló okokból kifolyólag.

(Independent)

Legfrissebb