Ugrás a tartalomra

Megszavazták: meleg katonák "özvegyeinek" is jár a gyászpótlék Izraelben

Eddig csak heteroszexuálisoknak járt a gyászpótlék.

A knesszet ülése, Izrael. - Kép forrása: szombat.org

Az elesett izraeli katonák azonos nemű partnereit mostantól özvegyként ismerik el a törvényhozók által jóváhagyott törvénymódosítás után.- írja a The Washington Post


Az izraeli Knesszet november 6-án szavazta meg az elesett katonák családjairól szóló törvény kiterjesztését az Izraeli Védelmi Erők LMBTQ tagjainak élettársaira. Korábban csak az ellenkező nemű élettársak, valamint a vallásilag elismert házasságban élők tartoztak a törvény hatálya alá.

Az október hetedikei brutális terrortámadás következtében Izrael 360 ezer tartalékos katonát mozgósított, hogy felkészüljön a Gázai övezetben végrehajtandó szárazföldi műveletre a Hamász nevű terrorszervezet kiiktatása céljából. A gázai hadműveletek során eddig legalább 46 izraeli katona vesztette életét.

Az IDF ugyan elfogadta a nyíltan meleg és leszbikus katonákat, de korábban nem volt törvényi előírás, hogy a háborúval kapcsolatos túlélő hozzátartozói juttatásokat az azonos nemű élettársi kapcsolatban élők gyászoló partnereire is kiterjesszék.


A változtatásra részben Sagi Golan, az IDF homoszexuális tartalékos katonájának halála után került sor, aki a Hamász támadásának napján halt meg, miközben egy dél-izraeli kibuc, Be'eri védelmét látta el. Úgy volt, hogy kevesebb mint egy héttel később "hozzámegy" vőlegényéhez és élettársához, Omer Ohanához.

A módosítás előtt csak azok a nők és férfiak voltak jogosultak gyászpótlékra, akiknek a házasságát Izraelben elismerték, és akiknek a házastársa harcban halt meg.

Izraelben a törvényes házasságot általában az alapján határozzák meg, hogy a pár együtt él-e közös háztartásban, és megosztja-e a pénzügyi felelősséget, viszont az államilag támogatott vallási hatóságok nem ismerik el az azonos neműek házasságát, csak a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

"Mától kezdve az IDF özvegye vagyok. Egy olyan leírás, amelyért bármit megadnék a világon, hogy feladjam, egy olyan cím, amelyről soha nem gondoltam volna, hogy valaha is a birtokomban lesz”

– mondta Ohana, aki szintén részt vett a Knesszetben a szavazáson.

Legfrissebb