Ugrás a tartalomra

Megrázó beszámoló egy onkológustól: ezt mondják leggyakrabban az emberek haláluk előtt

Elmondása szerint mindegyik mondat fontos leckét kínál a teljes és sikeres élethez.

Kép forrása: rawpixel/Freepik

Az onkológus elárulta, melyek azok a mondatok, amelyek a leggyakrabban elhangzanak a haldokló emberek szájából az utolsó percekben.

Siddhartha Mukherjee Pulitzer-díjas író és onkológus szerint mindenkinek más az élete - a legtöbb ember mégis kiejti a következő négy leggyakoribb utolsó mondat valamelyikét a halálos ágyán. - számol be a Femina.

"Mindegyik kifejezés fontos leckét kínál a teljes és sikeres élethez."

- mondta Mukherjee a múlt héten a Pennsylvaniai Egyetemen tartott beszédében. Hozzátette, minden ember, akivel az átkelés pillanatában találkozott, négy dolgot szeretett volna mondani, kérni.

Amikor az ember tudja, érzi, hogy hamarosan véget ér földi pályafutása, általában igyekszik átgondolni az életét, megfontolni azt, hogy mit csinált jól, rosszul, mit tenne másképp, és az elvarratlan szálakat, az utolsó kívánságokat is számba veszi.

Nem véletlen, hogy az onkológus tapasztalatai alapján a következő négy mondattal búcsúznak a leggyakrabban a haldoklók:

  • El akarom mondani, hogy szeretlek.
  • El akarom mondani, hogy megbocsátok.
  • Elmondanád nekem, hogy szeretsz?
  • Megbocsátanál nekem?

Azoknak az embereknek, akik tudják, hogy meg fognak halni, gyakran ezek vagy ezekhez hasonló mondatok hagyják el a szájukat az utolsó pillanatban. És ha nem is pont ezeket a szavakat mondják ki, ezekhez hasonló témákat hoznak fel - jelezve azt, hogy túl sokáig vártak, hogy kifejezhessék mások iránti elismerésüket, szeretetüket, vagy helyrehozhassák a hibáikat, nézeteltéréseiket a szakember szerint. Mindezek helyett ugyanis haragot tápláltak, feloldatlan bűntudattal éltek, vagy évekig féltek túlságosan sebezhetőnek mutatni magukat. 

"Az ebből fakadó lelkiismeret-furdalás, stressz, rossz mentális egészség, sőt a hormonális és immunrendszeri egyensúly-felborulás pedig meggátolja a személyes és a szakmai fejlődést is"

- írta J. Kim Penberthy neurobiológiai és viselkedéskutató egy 2022-es, a Virginiai Egyetem oldalára készített blogbejegyzésében.,

"Szeretet és megbocsátás, halál és átmenet. A várakozás az önkifejezésre csak késlelteti az elkerülhetetlent. Olyan világban élsz, ahol a szeretet és a megbocsátás értelmetlen, elavult közhelyekké váltak. Ezek olyan szavak lettek, amelyeken az emberek megtanultak nevetni."

- mondta Mukherjee, hozzátéve, hogy a fiataloknak ezt komolyan kell venniük.

Richard Cowden, a Harvard kvantitatív társadalomtudományi intézetének professzora szerint sokszor nehéz lehet elfogadni azt a tényt, ha valakit megbántottunk, ezért is kell megpróbálni követni az alábbi négy lépést: 

  • Vállalj felelősséget tetteidért.
  • Engedd meg magadnak, hogy negatív érzéseket is megtapasztalj, például lelkiismeret-furdalást és bűntudatot.
  • Kérj őszintén bocsánatot, és próbáld jóvá tenni, amit kell.
  • Tanulj a tapasztalataidból, és lépj tovább.
"Kényelmetlen beismerni, hogy rosszat tettünk, és természetes, hogy megvédjük az önbecsülésünket azáltal, hogy elutasítjuk a történteket, vagy kifogásokat keresünk a viselkedésedre. De megszabadíthat a múltbeli hibáktól, és segíthet abban, hogy teljesebben éljünk a jelenben."
"Meglepődhetsz, mennyivel jobban érzed magad, ha végig tudod vinni a megbocsátás folyamatát."

- mondta Cowden 2022-ben a Harvard Medical Schoolnak.

(Femina)

Legfrissebb