Ugrás a tartalomra
tűzszünetIzraelGázaHamászIDFHírek

Megható képek: így várják Izraelben a fogságból hazatérő túszokat

Délután négy órakor elengedhetik az első túszokat.

Az IDF csapatai a Gázai övezetben tevékenykednek a tűzszünet életbe lépése előtr. (Izraeli Védelmi Erők)

Helyi idő szerint péntek reggel 7 órakor életbe lépett az izraeli és a Hamász közti humanitárius tűzszünet - írja az index.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, hosszú tárgyalási folyamat következtében Izrael négynapos humanitárius tűzszünetről állapodott meg a Hamásszal, melynek következtében a terrorszervezet 50 túszt is szabadon engedhet.

FRISS: A The Jewish Breaking News beszámolói szerint a Hamász 13 túszt átadott az Egyiptomi Vöröskeresztnek, valamint további 12 thaiföldi állampolgársággal rendelkező túszt is szabadon engednek az eredeti megegyezésen kívül.

A The Times of Israel szerint a tűzszünet helyi idő szerint péntek reggel 7 órakor életbe is lépett a korábbi megállapodásnak megfelelően. 

"A kormány minisztériumaival és a biztonsági hatóságokkal egyeztetve felkészültünk a szabadon engedett túszok fogadására és minden szükséges támogatás biztosítására. Az első fogadás és az orvosi ellátás után továbbutaznak a kórházakba, ahol újraegyesítik őket családjukkal"

– írja az X-en közzétett posztban az IDF.

Bár a tűzszünet életbe lépett, a túszok szabadulására még várni kell néhány órát: kilenc órával a tűzszünet kezdete után, izraeli idő szerint délután négy órakor szabadulhatnak ki a Hamász első túszai, nők és gyermekek.

Helikopteres fejhallgatóval várják a kiszabadult túszokat egy repülőgépen a dél-izraeli Hatzerim légibázison, 2023. november 24-én (IDF)

A pénteki napon a források szerint 13 túszt engedhetnek szabadon.

Játékok várják a fogságba ejtett gyermek túszokat a dél-izraeli Hatzerim légibázison, 2023. november 24. (IDF)

A becslések szerint összesen 240 túsz lehet még a Hamász fogságában, a következő négy napban összesen a 50 túsz szabadulhat ki, akikért cserébe Izraelnek 150 palesztint kell kiengednie az izraeli börtönökből.

Legfrissebb