Ugrás a tartalomra

Megfigyelés alatt tartja a titkosszolgálat a radikális iszlamistákat

Európában komoly nemzetbiztonsági gondot jelentenek az iszlám szervezetek.

Az érintett hazai szervek ha kell, fellépnek a szélsőséges eszméket hirdető személyekkel és csoportokkal szemben. - Kép forrása:

Az Indexnek adott nyilatkozatban az Alkotmányvédelmi Hivatal kijelentette, hogy az érintett hazai szervek ha kell, fellépnek a szélsőséges eszméket hirdető személyekkel és csoportokkal szemben.

Az európai országokban – például Svédországban, Németországban, Franciaországban – komoly nemzetbiztonsági gondot jelentenek a különböző iszlám hátterű szervezetek, imámok és közösségek.

„Az illegális migrációs nyomás erősödésével Európában a terrorfenyegetettség veszélye is növekszik”

– közölte az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), amely szerint „az érintett hazai szervek megfelelő erőforrásokat mozgósítanak a vonatkozó kockázatok felmérésére és kezelésére”.

Az október hetedikei támadás óta világszerte Izrael-ellenes megmozdulásokat tartanak, amelyeken antiszemita jelszavakat skandálnak, többek között ezért is kellett megerősíteni Európa-szerte a zsidó intézmények és zsinagógák védelmét is.

A titkosszolgálati közösség és a rendvédelmi közösség a megváltozott nemzetközi biztonsági helyzetnek megfelelően kiemelt figyelmet fordít a szélsőséges eszméket terjesztő egyének és csoportok magyarországi tevékenységére, szükség esetén pedig együttműködve fellép ellenük

– hangsúlyozta az Alkotmányvédelmi Hivatal.

Az Index beszámolói szerint Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban úgy nyilatkozott, hogy Nyugat-Európában egyre nő a terrorfenyegetettség.

Nyugat-Európában a lakosság szembesül azzal, hogy a Hamász felhívására több tízezres, sőt Londonban százezres tüntetések voltak. Feltámadt az antiszemitizmus is, Németországban Dávid-csillagot festettek zsidók otthonaira, ami korábban elképzelhetetlen volt. Nyilvánvaló, hogy ezek a jelenségek szoros összefüggésben vannak a migrációval

– mondta, valamint emlékeztetett arra, hogy nemrégiben a német kancellár szorgalmazta a kitoloncolások felgyorsítását. A főtanácsadó elmondása szerint a schengeni övezetben egyre több helyen tér vissza a határellenőrzés, ez azonban véleménye szerint a biztonsági helyzeten nem segít, hiszen az illegális migráció többnyire a zöldhatáron zajlik.

Legfrissebb