Ugrás a tartalomra

Megfejtheti a fiatalság titkát a mesterséges intelligencia?

Gépi tanulási modellt alkalmaztak a tudósok.

Fotó: rawpixel.com/Freepik

A tudósok egy gépi tanulási modellt alkalmaztak, amely az ismert vegyi anyagok és azok hatásairól szóló adatok elemzése alapján több olyan vegyületet talált, amelyek lassíthatják az öregedést.

A kamra zsúfolásig telve van az erre potenciálisan alkalmas vegyületekkel, azonban azoknak emberi erővel történő felkutatása a tudósok részéről olyan, mintha tűt keresnének a szénakazalban.- részletezi a CyberGuy.


Itt jön be a mesterséges intelligencia. A tudósok egy gépi tanulási modellt használtak, amelyet az ismert vegyi anyagokról és hatásaikról szóló adatok és egyéb információk alapján arra képeztek ki, hogy megjósolják, hogy egy bizonyos vegyület meghosszabbíthatja-e egy olyan áttetsző féreg életét, amelynek anyagcseréje hasonló az emberéhez.


Az Edinburgh-i Egyetem kutatói nem álltak meg a csúcstechnológiás csoda kiképzésénél. Számtalan szimulációra is ráeresztették, melynek elsődleges célja egy olyan természetes vegyület megtalálása, amely lelassíthatja az öregedést. A mesterséges intelligencia megfelelt a kihívásnak, és három potenciális öregedésgátló tulajdonsággal rendelkező vegyületet is talált.

A tudósok által kifejlesztett modellt arra képezték ki, hogy felismerje a szenolitikus tulajdonságokkal rendelkező kémiai jellemzőket. A szenolitikus szerek a kis molekulák egy olyan osztálya, amelyet intenzíven tanulmányoznak, mivel képesek elnyomni az öregedéssel kapcsolatos folyamatokat, például a fibrózist, a gyulladást és a rákot azáltal, hogy az elöregedett, diszfunkcionális sejteket az egészséges sejtek károsítása nélkül eltávolítják.


Több mint 4000 vegyi anyag átvizsgálása után a modell 21 potenciális jelöltet azonosított, amelyek közül három - a ginkgetin, a periplocin és az oleandrin - bizonyította, hogy képes hatékonyan eltávolítani a romló sejteket. A három közül az oleandrin bizonyult a leghatékonyabbnak. Ezek a vegyületek mindketten a hagyományos növényi gyógyszerekben található természetes termékekből származnak.


Legfrissebb