0279 Ugrás a tartalomra

USA: megduplázódott húsz év alatt az LMBTQ identitásúak száma

A Z generáció tagjai közül majdnem minden ötödik az LMBTQ közösséghez tartozónak tartja magát.

Photo by Sophie Emeny / Unsplash

A Gallup új adatai szerint az amerikai lakosság LMBTQ indentitásúként azonosított aránya az elmúlt évtizedben megduplázódott, mivel a Z generáció az idősebb amerikaiaknál nagyobb valószínűséggel vallja magát melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak, transzneműnek vagy a heteroszexuálison kívüli "egyéb" személynek.

A múlt szerdán közzétett új felmérés az amerikaiak LMBTQ közösséggel való önazonosítását vizsgálja, több mint 10 700 amerikai felnőtt 2022-ben gyűjtött válaszai alapján.

A magukat LMBTQ személyként azonosító amerikaiak aránya a 2021-es 7,1%-os érték után 2022-ben rekordot, 7,2%-ot ért el, szemben a 2020-as 5,6%-kal és a 2012-es 3,5%-kal, amikor a Gallup elkezdett adatokat gyűjteni az LMBTQ identitásról.

A Z generáció, amelyet az 1997 és 2004 között született felnőttek csoportjaként határoznak meg, sokkal nagyobb arányban vallja magát LMBT-nek, mint idősebb társai.

A Z generáció tagjai közül majdnem minden ötödik (19,7%) az LMBT közösséghez tartozónak tartja magát, 13,1% biszexuálisnak, 3,4% melegnek, 2,2% leszbikusnak, 1,9% transz-identitásúnak vallotta magát, 1,5% pedig az "egyéb LMBTQ" kategóriát választotta, amikor szexuális irányultságáról kérdezték.

Az LMBTQ-közösséghez tartozó felnőttek aránya generációnként csökkenő sorrendben van: a milleniálok (1981 és 1996 között születettek) 11,3%-a lényegesen nagyobb arányban tartozik az LMBTQ-közösséghez, mint az X-generáció (3,3%), és a baby boomerek (2,7%).

"Mivel sokkal több fiatalabb, mint idősebb felnőtt tartja magát nem heteroszexuálisnak, az LMBTQ identitásúak aránya az Egyesült Államok teljes felnőtt lakosságán belül várhatóan növekedni fog a következő években"

- írta a Gallup vezető szerkesztője, Jeffrey M. Jones a jelentésben.

(Christian Today)

Legfrissebb