Ugrás a tartalomra

Még kórházban sem járt: íme, egy ifjú pap, aki feláldozhatná a vörös üszőt

Nem minden pap alkalmas a szertartás elvégzésére.

Kép forrása: Temple Institute

Két év után egy kivételével még mindig hibátlannak bizonyulnak az izraeli vörös tehenek, azonban a szertartást végrehajtó papnak is rendkívül szigorú kritériumoknak kell megfelelnie.

A vörös üsző feláldozásának - ahogyan azt Mózes negyedik könyvében is olvashatjuk - nagy szerepe van a zsidó hagyományok szerinti tisztulási szertartások elvégzésében. Azonban nem csak az üszőket kell górcső alá venni, hogy megfeleljenek a Tórában leírt követelményeknek, hanem azokat a kohénokat is, akik esetleg alkalmasak lehetnek a szertartás elvégzésére.

A zsidó törvények szerint papi tisztséget kizárólag Áron leszármazottai tölthetnek be, de a vörös üsző feláldozásához más kritériumoknak is meg kell felelni.


A Templom Intézet által közzétett fotón láthatjuk az ifjú papot, aki úgy tűnik, minden előírásnak megfelel, és ezáltal alkalmas lehet a szertartás elvégzésére.

Ő otthon született, soha nem tette be a lábát kórházba vagy temetőbe, ezért a halacha (zsidó törvények) szerint a Tóra tisztaságának legmagasabb szintjét képviseli, mivel soha nem fertőződött meg halotti tisztátalansággal (holttesttel való érintkezés által).

Amennyiben úgy dönt, hogy részt vesz a Templom Intézet folyamatban lévő előkészületeiben a vörös üsző hamvainak megújítására, intenzív oktatáson és képzésen fog részt venni.

Legfrissebb