Ugrás a tartalomra

Már idén megérkezhet az emberi szintű mesterséges intelligencia

Már 2023 decemberében véget érhet az új generáció, a GPT-5 betanítása.

Photo by Mojahid Mottakin / Unsplash

Az OpenAI alig két hete, március közepén jelentette be a ChatGPT csevegő robotot működtető új nyelvi modellt, a GPT-4-et, de a friss információk szerint már 2023 decemberében véget érhet az új generáció, a GPT-5 betanítása. Ha a fejlődés eddigi üteme megmarad, ez lehet a legfontosabb mozzanat a mesterséges intelligenciák területén, az új modell ugyanis már az embertől megkülönböztethetetlen általános mesterséges intelligencia lehet.

Mindez Siqi Chen tweetjéből derül ki. Chen a techipar színes figurája: dolgozott már a NASA rakétalaboratóriumának és a farmos játékot fejlesztő Zyngának is, utóbb jól sikerült vállalkozásokat alapított, mint a Sandbox VR vagy a Runway.

Chen kiemelte: erősen vitatott, hogy a GPT-5 képességeivel eléri-e majd az általános mesterséges intelligencia szintjét, a lényeg, hogy azért van vita, mert van, aki szerint igen.

A lényeges különbség, hogy a jelenleg mesterséges intelligenciának nevezett programok egy adott területen tudják megközelíteni vagy túlszárnyalni az emberi teljesítményt, szöveget vagy képet generálnak, sakkoznak vagy tréfás videókat ajánlanak. Az általános mesterséges intelligencia, ahogy a neve is mutatja, az emberhez hasonlóan nem korlátozott egyetlen funkcióra, és képes betanítás nélkül megbirkózni egy teljesen új feladattal. Ennek van egy jelentős következménye: az általános mesterséges intelligencia általában képes helyettesíteni az embert, például a munkában vagy a pusztítás terén.

A Microsoft kutatói szerint már a komolyabb emberi államvizsgákat is kitűnőre abszolváló GPT-4 is mutat nyomokban általános mesterséges intelligenciára utaló képességeket.

(Index)

Legfrissebb