Ugrás a tartalomra

Már az egyetemi órák is a "Szabad Palesztinától" hangosak Amerikában

A zsidó diákok nem érzik magukat biztonságban.

Kép forrása: Bill Ackman/ X

A Massachusetts Institute of Technology egyik hallgatójáról készült videó hamar bejárta az internetet, aki megszakított egy matematika előadást, hogy az általa vélt "folyamatban lévő gázai népirtás" ellen tiltakozzon - számol be a The New York Post.A klippen, amelyet több mint 18 milliószor néztek meg az X-en, mióta Bill Ackman milliárdos fedezeti alapkezelő közzétette, az látható, ahogy az ismeretlen diák az osztály előtt áll, miközben az előadó egy matematikai egyenletet ír a táblára.


"Elnézést"

- mondja a diák kétszer.

"Csak befejezem ezt a sort"

- mondja neki végül az előadó, aki kezdetben figyelmen kívül hagyta a diákot.

"Befejezhetem ezt a sort?"

- teszi hozzá, és visszafordul a táblához, hogy folytassa.

A hallgató továbbra is idegesen toporog egy helyben, majd mikor az előadó befejezi az írást, elkezdi felolvasni a telefonjáról az előkészített nyilatkozatot, és azt mondja:

"Miközben az MIT-n csendben tanúi vagytok a Gáza elleni folyamatos népirtásnak, csatlakozom több száz diákhoz városszerte, akik kisétálnak az órákról.
"Kiállunk Palesztina felszabadításáért az aktív népirtással szemben, amelyet az MIT, Izrael és az Egyesült Államok folytat".


A diák ezután felkapja a palesztin zászlót, és meglengeti, miközben többször is azt skandálja, hogy "Szabadítsátok fel Palesztinát!", majd néhány másik diák is csatlakozik a skandáláshoz.

"Ez a tanulás és a "szólásszabadság" állapota a legjobb egyetemeinken"

- fejtette ki véleményét Ackman, a Pershing Square vezérigazgatója, a diákaktivisták nyílt kritikusa a témában a klip mellé fűzve megjegyzésként.

"Képzeljék magukat annak a diáknak a helyébe, aki 250 ezer dollár kölcsönt vett fel, hogy az MIT-n tanulhasson, vagy egy professzor helyébe aki ilyen környezetben próbál kutatásokat végezni".


Egy X felhasználó azt írta:

"Sajnálom azt a professzort. Úgy kell tennie, mintha semmi sem történne".

Egy másik pedig ezt írta:

"Az elmúlt évtizedben a tanulás akadémikusból aktivistává vált. 15 évvel ezelőtt, amikor a Harvardon tanultam és sok órát vettem az MIT-n is, soha nem láttam aktivizmust - vagy ha igen, akkor is csak egy 30 perces, ténylegesen békés tiltakozásra korlátozódott a tudományos központ előtt.".


A múlt héten az MIT zsidó diákjai azt mondták, hogy "blokád" miatt nem tudtak részt venni az órákon, amit ellenséges, Izrael-ellenes diákok hoztak létre - és attól tartanak, hogy az iskola "nem biztonságos a zsidók számára".

Az MIT Israel Alliance által írt nyílt levél szerint a zsidó és izraeli diákokat egy ellenséges palesztin csoport, a Coalition Against Apartheid "fizikailag" akadályozta meg a tantermekbe való belépésben.

"Sok zsidó diák fél elhagyni a kollégiumi szobáját, és kijelentették, hogy úgy érzik, az MIT nem biztonságos a zsidók számára"

- áll a levélben.

Legfrissebb