Ugrás a tartalomra

Magyar állampolgár lett a holokauszt-túlélő forradalmár

Az '56-os forradalomban életét kockáztatva küzdött a szabadságért.

Mandiner

Tova Meir holokauszt-túlélő és ‘56-os forradalmár soron kívül kapta meg a magyar állampolgárságot, amit Panyi Miklós  parlamenti és stratégiai államtitkár adott át neki.

„Nagyon örülök az állampolgárságnak. Úgyis magyar vagyok, hát legyen állampolgárságom is”

– mondta Tova Meir, akinek köszöntéssében az egész kibuc közösség részt vett és a helyi kórus énekelt a beszédek között.

“Fantasztikus élettörténet, az ellenállás, az élni akarás, az újrakezdés története”

– hangsúlyozta Panyi Miklós.

„Életét végigkíséri a közép európai népeket, köztük a kárpát-medencei magyarságot és zsidóságot ért megpróbáltatások és tragédiák sorozata. Sorsából rengeteget tanulhatunk és meríthetünk: a második világháború idején történt minden tragédia és nehézség ellenére hazáját nem hagyta el, és az 56-os forradalomban ellenálló szabadságharcos lett, életét kockáztatva küzdött a szovjet megszállás és elnyomás ellen a szabadságért”

– emelte ki az államtitkár.

"Példa nélküli, hogy több mint hatvan éve elhagyta Magyarországot, és Izraelben talált új otthont, de a mai napig őrzi magyarságát, ápolja a magyar nyelvet, ezen a nyelven beszél, énekel, és őrzi emlékeit. Életútja élő kötelék Izrael és Magyarország között"

– tette hozzá Panyi.

Tova Meir Einhorn Gizella néven született a kárpátaljai Gányán, s a második világháború idején Budapestről hajtották halálmenetben a nyugati határ felé. Később álnéven bujkált, majd tolmácsolt a szovjet csapatoknak. A felszabadulás után is megtartotta háborús álnevét, nem tért vissza eredeti személyazonosságához. 1956-ban a felkelőkhöz állt, s a Széna téri csoportban Szabó bácsi akkor nevezte el vadmacskának, amikor kiváló látásával messziről felismerte, hogy egy mentőautóban ÁVH-sok ültek, s mint utóbb kiderült véres gézbe csomagolva fegyvereket szállítottak.

A levert felkelés után Ausztriába menekült a megnyitott határon, majd onnan Belgiumba került, ahol három évig élt. Ekkor a vöröskereszt segítéségével megtalálta Izraelben élő bátyját, és kiutazott hozzá. 1959-ben visszavette eredeti nevét, és letelepedett az észak-izraeli Ajelet Hasahar nevű kibucban.

(neokohn)

Legfrissebb