Ugrás a tartalomra

Madarak lesznek az eltörléskultúra újabb áldozatai

Így akarnak "leszámolni a múlttal".

Photo by derek braithwaite / Unsplash

Az Amerikai Ornitológiai Társaság (AOS) bejelentette, hogy 2024-ben megváltoztatja aoknak a madaraknak a nevét, amelyeket emberekről neveztek el - számol be a Cowboy State Daily.

Az egyesek által "problémásnak" vélt nevek miatt számos szobrot, és nemzeti nevezetességet, valamint sportcsapatokat neveztek át, és úgy tűnik, hogy Amerikában az eltörléskultúra legújabb célpontjaivá a madarak váltak.

2024-ben az Egyesült Államokban és Kanadában megváltoztatják az összes olyan angol nyelvű madár nevét, amelyeket emberekről neveztek el. Az intézkedés mintegy 70-80 madárfajt fog érinteni.

"Egy névben hatalom van, és néhány angol madárnév olyan múltbeli asszociációkat hordoz, amelyek ma is kirekesztőek és károsak"

– mondta Colleen Handel, az AOS elnöke a hónap elején kiadott nyilatkozatában, amelyben bejelentette a döntést.

"Sokkal befogadóbb és elkötelezettebb tudományos folyamatra van szükségünk, amely a figyelmet magukra a madarak egyedi jellemzőire és szépségére összpontosítja"

– tette hozzá.

Így változik például a Say-légykapótirannusz, Swainson-sólyom, a Cooper-sólyom, az Audubon pacsirta, a Cassin-pinty, a szajkó, a Brewer-feketerigó és a Williamson-kerecsensólyom neve is.

Továbbá megváltoztatják a Hammond-légykapó nevét is, amely egy amerikai sebész főorvosról kapta a nevét, aki rasszista nézeteket vallott az afro-amerikaiakkal, és az amerikai őshonos lakosokkal szemben.


"Abszolút nevetséges"


– mondta Bob Davis, R-Baggs állam képviselője, madárvadász, a Cowboy State Daily című napilapnak nyilatkozva. Megemlítette, hogy egy sötét tollazatú madarat "fekete madárnak" nevezni egyesek szerint rasszizmussal ér fel.

Jacelyn Downey, az Audubon Sziklás-hegység oktatási programjainak vezetője szerint a színes bőrűek és az amerikai őslakosok kevésbé hajlamosak részt venni a madarak megfigyelésében, ha olyan emberekről neveznek el madarakat, akikről úgy gondolják, hogy elfogultak vagy sértőek voltak a kultúrájukkal szemben.

"Ez része a múlttal való nagyobb leszámolásnak"

- mondta.

Legfrissebb