Ugrás a tartalomra

Macron puccsolhatja meg Ursula von der Leyent? - Gyévai Zoltán

A Világnézet legfrissebb adásában Gyévai Zoltánnal beszélgettünk.

Gyévai Zoltán

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Gyévai Zoltán, EU-szakértő beszélt az Európai Bizottság jelenlegi helyzetéről, beleértve Ursula von der Leyen esetleges újraválasztását, Macron politikai stratégiáját és az európai politikai dinamikát.

Macron politikai manőverezése az Európai Bizottság elnöki posztjával kapcsolatban szakértőnk szerint fontos szerepet játszhat.

"Ugye egy francia elnök milyen álláspontot foglal el, az mindig jelentős természetesen"

- emelte ki Gyévai Zoltán.

Gyévai részletezte, hogy Ursula von der Leyen múltbeli kinevezése és a jövőbeli esélyei erősen összefüggnek Macron politikai támogatásával.

"De a másik dolog, ami fontos, hogy Macron-nak valóban egyébként központi szerepe volt abban, hogy öt évvel ezelőtt Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság elnöke"

Az EU vezetői közötti megítélés és az elmúlt évek válságkezelési erőfeszítései meghatározó szerepet töltenek be Von der Leyen jövőjével kapcsolatban.

"Tehát én úgy gondolom, hogyha még akkor is, hogyha most lenne ez az Európai Tanács ülése, akkor is úgy gondolom, hogy von der Leyennek nagy esélye van arra, hogy megkapja a tagállami vezetők nagy többségének a támogatását"

- fejtette ki Gyévai.

Legfrissebb