Ugrás a tartalomra
LMBTQFloridaAmerikaHírek

Lőttek a gender oktatásnak a floridai iskolákban

A kormány döntése alapján már nem lehet a tananyag része.

Photo by CDC / Unsplash


A közel egy éve hatályban levő törvény kiegészítéseként minden évfolyamon betiltották a nemi identitás oktatását Floridában.

Eddigi a gyermekek kilenc éves koráig tiltották a gender ideológiák tanítását, azonban a törvényt most a 4-12. évfolyam számára is kiterjesztették. Nem taníthatnak a szexuális beállítottságról vagy nemi identitásról a tanórák keretein belül, kivéve a reproduktív egészségügyi órákat, amelyek valószínűleg nem is tartalmazzák ezt a témakört, de ha mégis, akkor a szülők kikérhetik róla a gyermekeiket.

Azokat a tanárokat akik a tilalmat megszegik felfüggeszthetik, vagy bevonhatják a tanítási engedélyüket.

"A nemi identitás és a szexuális irányultságról szóló témának nincs helye az osztályteremben (…) Florida állama megerősítette, hogy  elkötelezett a a szülői jogok fenntartása, és az indoktrináció iskoláinktól való távol tartása mellett"

– közölte Alex Lanfranconi, az oktatási minisztérium szóvivője.


Az ügyben Manny Diaz Jr., florida oktatási biztosa is elmondta véleményét, mely szerint a döntéssel csak világossá tették a tanárok számára, hogy milyen szabványok szerint kell tanítaniuk.

A testület által elfogadott szabály ellen az LMBTQ párti aktivisták és egyes oktatási szakértők, és tanárok is kifejezték nemtetszésüket, szerintük ezzel a döntéssel korlátozzák a tanárok szólásszabadságát, és összezavarják a pedagógusokat azzal kapcsolatban, hogy mit taníthatnak, és az LMBTQ gyermekekért is aggódnak.

A döntést az utcára vonuló szülők közül sokan támogatták ’Moms for Liberty’ (Anyák a szabadságért) feliratú pólókat viselve, mert szerintük így a szülők nagyobb szabadságot kapnak, hogy saját meggyőződésük szerint neveljék gyermekeiket.

"Azt, hogy mikor kerülnek kapcsolatba a gyermekek ilyen témájú anyagokkal hagyni kellene, hogy a szülők dönthessék el"

- mondta Ryan Kennedy, a Florida Citizens Alliance csoport tagja


(WP)

Legfrissebb