Ugrás a tartalomra

Levélben üzent Isaac Herzog az amerikai egyetemeknek

Cselekvésre szólította fel az egyetemek elnökeit.

Isaac Herzog, Izrael Állam elnöke. - Kép forrása: AFP

Izrael elnöke az antiszemitizmus elleni fellépésre szólította fel az egyetemek és főiskolák vezetőségét.- írja a Fox Business.

Isaac Herzog, Izrael Állam elnöke az amerikai egyetemek és főiskolák elnökeinek címzett levelét azzal kezdi, hogy visszaemlékezik az amerikai Cornell és az NYU egyetemeket töltött napjaira.

"Ezeken az egyetemeken szereztem meg azokat a kritikai gondolkodási készségeket, amelyek egész életemben hasznomra váltak. Ott ismerkedtem meg a tudományos kutatás és a vita legmagasabb színvonalával."

-fejtette ki az elnök, majd egyből rátért a lényegre, a Hamász október 7-i támadás részleteire.

"Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer olyan képeket fogok látni és hallani, amelyek az október 7-i tragédia óta eljutottak hozzám."

Majd folytatta:

"Ezt a hónapot azzal töltöttem, hogy a feldúlt izraeli közösségek, több mint 1400 áldozat gyászoló családjainál, és több mint 240 túsz hozzátartozójánál jártam. Megpróbáltam vigasztalni a holokauszt óta a zsidók ellen elkövetett legnagyobb mészárlás túlélőit, egy szadista atrocitás, amely magában foglalja nemi erőszakot és a kínzást is."
Palesztinbarát tüntetés vonul végig szerdán a New York-i Cooper Union folyosóin, miközben a zsidó diákok a könyvtárban maradtak, amelyet állítólag a biztonságuk érdekében bezártak. Kép forrása: Taylor Roslyn Lent/ Fox News


"És eközben hallottam a Harvard Egyetemen zaklatott zsidó diákokról."

"Egy zsidó diákot bántalmaztak a Tulane-en, zsidó diákokat zártak be a Cooper Union könyvtárába, miközben odakint egy tömeg kiabált, Izraelt népirtással vádoló táblák, kollégiumi szobák ajtajára festett horogkeresztek, gyűlölködő és megfélemlítő tüntetések – és ez csak néhány a sok eset közül. "

-számolt be az amerikai egyetemeken történt antiszemita attrocitásokról a izraeli elnök, majd hangsúlyozta:

"Mindez nem a társadalom peremén történik, hanem a tudományosság templomaiban, a humanizmus, a haladás és a szigorú kutatás jelképeinek szánt termekben, és nem a száz évvel ezelőtti Európában, hanem a 2023-as Egyesült Államokban történik."
Horogkereszt egy Georgia-i kollégiumi szoba ajtaján - Kép forrása: Youtube/13WMAZIzI

Ezt követően Herzog kiemelte, hogy hajlandóak a vitára is bármilyen témakörben, majd elmondta:

"Amint azt Amerika a saját háborúiban megtanulta, a civilek között megbújó, szívtelen terroristák elleni küzdelem gyötrelmes és nem kínál könnyű választási lehetőségeket."

"Viszont az egyetemen történt események nem egy vita része, hanem az egyetem és elveinek meggyalázása."

-fejtette ki véleményét levelében az elnök.

"Hogyan lehet bárkinek, aki támogatja, mentegeti vagy dicsőíti a Hamász atrocitásait, helye bármely egyetemen vagy a civilizált világban?"

-tette hozzá, amjd néhány pozitív példa felsorolása után kijelentette:

"Ha segítségükre lehetek, mindig állok rendelkezésükre egy őszinte beszélgetésre, és szívesen válaszolok a legnehezebb kérdésekre is."

Izrael Állam elnöke hangsúlyozta, hogy az erkölcsi vezetés létfontosságú ebben a feszült pillanatban, és hogy nagy jelentőséggel bírna, ha az egyetemek és főiskolák elnökei nyilvánosan és egyértelműen elítélnék az október 7-i támadás során elkövetett barbár tetteket. Szerinte az egyének vagy csoportok elleni erőszakot hirdető beszéd és egy egész ország, Izrael megsemmisítésére való felhívás elfogadhatatlan az egyetemen.

"Minden intézmény élen járhat az antiszemitizmus elleni küzdelemben, ha létrehoz egy munkacsoportot, amely cselekvési tervet dolgoz ki az egyetem számára, és jelzőfényként szolgál a szélesebb közösség számára is."

Ez a konfliktus elmondása szerint sokkal több, mint Izrael és a Hamász közötti összecsapás:

"A tét az, hogy a felvilágosult világ megvédi-e az emberiesség alapvető normáit, vagy pedig elfogadja, sőt támogatja azok megsértését."

– amely szerinte vagy egy tanító pillanat lesz, amely a konstruktív cselekvés felé mozdít el bennünket - vagy a visszafordíthatatlan hanyatlás pillanata.

"Az Önök mostani döntései fogják alakítani a történelmet, és emlékezni fognak rájuk"

– emlékeztette felelősségük súlyosságára Herzog a felsőoktatási intézmények elnökeit.

Legfrissebb