Ugrás a tartalomra

Levélben figyelmezteti az európai vezetőket Izrael a Hamász terjeszkedésére

120 százalékkal nőtt a zsidókkal szembeni erőszakra való felhívások száma.

Német rendőrök egy betiltott palesztinbarát tüntetésen a berlini Potsdamer Platzon október 15-én. Fotó: Paul Zinken/Getty Images

Az Izraeli Diaszpóraügyi Minisztérium személyes leveleket küldött mintegy 20 európai vezetőnek, figyelmeztetve a Hamasz európai terjeszkedésére. - számol be a Jpost.

Amichai Chickili, az izraeli Diaszpóraügyi Miniszter egy levélben szólította fel cselekvésre az európai vezetőket. Kiemelte, hogy az októberi támadások után Európában 120 százalékkal nőtt a zsidókkal szembeni erőszakra való felhívások száma, ezért a jelenlegi helyzetben nincs idő a bizonytalanságra, valamint hansúlyozta:

"A Hamász bebizonyította, hogy céljuk az, hogy mindenhol zsidókat öljenek."

Elmondása szerint a a Hamász vérszomja nem korlátozódik Izraelre és a zsidókra, hanem Európára és a keresztényekre is kiterjed.

Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy a múltban a Hamász tagjai kifejezték az iszlám azon szándékát, hogy meghódítsák Európát."
Amichai Chikli izraeli diaszpóraügyi miniszter beszél az Izraeli-Amerikai Tanács (IAC) nemzeti csúcstalálkozóján 2023. január 19-én. Fotó: N: Shahar Azran/Getty Images

A leveleket Olaszország, Belgium, Hollandia, Svédország, Nagy-Britannia, Dánia, Csehország, Magyarország, Görögország, Németország és az Európai Unió képviselőinek küldték el.

Az Izraeli Diaszpóraügyi Minisztérium dokumentumokkal támasztotta alá a Hamasz és a Népfront a Palesztin Felszabadításért (PFLP) terroristatevékenységét az európai kontinens nagyvárosaiban.

"A Hamasz évek óta működik világszerte, főként rejtett humanitárius adományokon keresztül"

- mondta Tzur Bar-Oz, a Diaszpóraügyi Minisztérium Kutatási és Külföldi Kapcsolatok Osztályának vezetője.

"Ez egy bonyolult gyűlölet-hálózat, amely sok országban működik, beleértve a nyugati és rendkívül demokratikus országokat is. Ezt a jelenséget fel kell számolni.

A személyes felhívások mellett a levélben bizonyítékokat is mellékeltek, melyekben bemutatják a Hamasz aktivistáit, illetve a közösségi médiában közzétett posztokat, amelyekben a terrorszervezet tevékenységeit méltatják.

"A cél az, hogy ezek az országok megértsék, hogy ez valóságos fenyegetést jelent, és hogy tegyék meg a szükséges lépéseket ez ellen."

- hangsúlyozta a miniszter.

A levelekben bemutatott példák között szerepel Mohammed Ahmed Hanon, olaszországi lakos, az olaszországi "Jótékonysági Egyesület a Palesztin Támogatásokért" (ABSPP) vezetője, aki a "Jó Unió" tagja volt, amelyet Izrael és az Egyesült Államok (2008) illegálisnak nyilvánított, mert pénzeszközöket utalt át a Hamásznak.

Az egyesület számláit 2021-ben gyanús tranzakciók miatt zárolták. Bemutatták a Hamász vezetőivel, köztük Ismail Haniyeh-vel készült fotókat, és a szervezet vezető személyiségétől, Ahmed Barhoumtól kapott kitüntetést. Hannon emellett dicsérte és dicsőítette a Hamász-vezetőket, és Hamász-zászlókat posztolt a Facebook-oldalára.

Egy másik példa Amin Abu Rashad, akit 2023-ban letartóztattak azzal a gyanúval, hogy Európából több millió eurót utalt át a Hamásznak látszólag jótékonysági szervezeteken keresztül, és a Facebook-on közzétett posztot is ismertette, amelyben a 2015-ös jeruzsálemi késeléses támadásokat végrehajtó terroristákat dícsérte.

"Reméljük, hogy az országok vezetői megértik, mi a Hamász, és hogy ezek szélsőséges emberek, akik világszerte fenyegetést jelentenek az állampolgárokra, nem csak a zsidókra és nem csak Izraelben.

– hangsúlyozta Bar-Oz.

Legfrissebb