Ugrás a tartalomra

Lengyelországban tavaly volt a legnagyobb jegyzett népességcsökkenés

Mindössze 305 ezer születést regisztráltak.

Photo by Krzysztof Kowalik / Unsplash

A lengyelországi feljegyzések arról számoltak be, hogy az élve születések száma a második világháború óta a legalacsonyabb értéket érte el, ugyanakkor a halálozások száma tovább emelkedik az országban.

A nemzeti statisztikai hivatal (GUS) kimutatta, hogy 2022-ben mindössze 305 ezer születést regisztráltak, ami a 2021-es 331 ezerhez és a 2012-es 386 ezerhez képest csökkenő tendenciát jelent. Tavaly volt a tizedik évforduló, amikor a halálozások száma meghaladta a születésekét az országban. A 2020-as világjárvány idején Lengyelország a második helyen állt az EU-ban a halálozási többletet tekintve.


A GUS a regisztrált, gyermeket vállaló házasságok számának csökkenésére is hivatkozott az országban. Az elmúlt évtizedben nőtt az "együttélő vagy "nem házasulandó párok" száma. 2021-ben mintegy 513 000 pár élt nem bejegyzett élettársi kapcsolatban, ami a 2011-es 317 000-ről emelkedett erre a számra. Ezeknek a jelenlegi kapcsolatoknak a fele tartalmazott gyermeket.

A kormány lépéseket tett az ország csökkenő születési rátája ellen, például a jóléti és gyermekgondozási szolgáltatások bővítésével. Az 500+ programja 2016-ban a születések számának kismértékű emelkedéséhez vezetett, de ez a növekedés rövid életű volt, mivel a következő évek további csökkenést hoztak.

(CNE)

Legfrissebb