0279 Ugrás a tartalomra

Lemondott a Pennsylvaniai Egyetem rektora az antiszemitizmusról szóló nyilatkozata miatt

Azonban nem ő volt az egyetlen, aki lemondott.

Liz Magil, a Pennsylvaniai Egyetem rektora, aki a antiszemitizmusról szóló nyilatkozata miatt lemondott tisztségéről. - Kép forrása: Graeme Sloan/Sipa—AP


Az mti beszámolói szerint lemondott rektori tisztségéről Liz Magill, az Egyesült Államok egyik kiemelkedő felsőoktatási intézményének, a Pennsylvaniai Egyetemnek (University of Pennsylvania) a vezetője az egyetemi antiszemitizmusról szóló keddi kongresszusi meghallgatás nyomán.

Az egyetemi vezetésben a nagy anyagi támogatók is változást sürgettek, ezért a rektort követően helyi idő szerint szombaton késő este bejelentette távozását az elit Ivy League-hez tartozó Pennsylvaniai Egyetem kuratóriumának elnöke, Scott Bok is, aki hosszú időn keresztül védelmébe vette a rektort.

A kuratóriumi elnök a testület szombat estig tartó tanácskozása után azonnal közölte távozását.

Liz Magill rektor lemondásának közvetlen előzménye, hogy kedden két másik Ivy League-egyetem, a Harvard és az MIT vezetőivel közösen vett részt a kongresszusi alsóház felsőoktatási antiszemitizmust vizsgáló testületének ülésén, ami után komoly kritikák kereszttüzébe került mindhárom rektor, amiért vonakodott határozottan antiszemitizmusként elítélni az intézményeikben szervezett Izrael- és zsidóellenes tüntetéseken elhangzott kijelentéseket. 

A Pennsylvaniai Egyetem rektorának szavai különösen hangos bírálatokat váltottak ki. A felsőoktatási vezető Elise Stefanik republikánus kongresszusi képviselő kérdésére. ahogyan arról korábban beszámoltunk, azt fejtette ki, hogy

"a körülményektől függ, hogy a zsidók ellen népirtásra felszólító mondatok megsértik-e az egyetem viselkedési szabályzatát."

Liz Magill a közlemény szerint megtarthatja állását az egyetemen, amelynek jogi karán oktatóként folytathatja pályáját.

Vasárnap egy interjúban a Harvard antiszemitizmus bizottságának tagja, egy rabbi jelentette be távozását a testületből. David Wolpe a Fox News hírtelevízióval közölte, hogy egyetemének rektora, Claudine Gay a törvényhozás előtt elmondott szavai szolgáltattak indokot, amelyek nyomán lehetetlennek látja a szükséges működési reformok végrehajtását.

Az október 7-én az izraeli civilek ellen végrehajtott Hamász-terrortámadásra adott izraeli válaszcsapások tiltakozási hullámot váltottak ki a nyugati világ több nagyvárosában, valamint az amerikai egyetemeken, helyenként nyíltan zsidóellenes megnyilvánulásokkal. Ezek vizsgálatára alakult a törvényhozás alsóházában bizottság a közelmúltban.

Legfrissebb