Ugrás a tartalomra

Lelkészcsalád: lebuktak, majd eltussolták a szexuális visszaéléseket

Visszaélhetett pozíciójával a gyülekezet vezető lelkésze.

YouTube/Eastview Christian Church

Az Illinois állambeli Eastview Christian Church független nyomozói arra a következtetésre jutottak, hogy Caleb Baker lelkész arra használta az egyházban betöltött pozícióját, hogy "nőket szexuális tevékenységre bírjon rá", míg apja és az egyház vezető lelkésze, Mike Baker valószínűleg arra használta pozícióját, hogy fia bűneit fedezze.

A következtetéseket egy 11 oldalas jelentésben hozták nyilvánosságra, amelyet a Wagenmaker & Oberly ügyvédi iroda ügyvédei készítettek körülbelül három hónappal azután, hogy az egyház felkérte őket, hogy vizsgálják meg Caleb Baker állítólagos szexuális visszaélését, az állítólagos eltussolást és a hatalmi dinamika hatását a személyzetre és a gyülekezetre Mike Baker és az Eastview felső szintű vezetése részéről.

"Amíg az Eastview-nál dolgozott, úgy tűnt, a vezetőség nagy része nem volt tudatában annak, hogy Caleb arra használta a pozícióját és befolyását lelkészként, hogy nőket rábeszéljen szexuális tevékenységre. Azok a személyek azonban, akikkel interjút tudtunk készíteni, akiknek szexuális élményeik voltak Calebbel, hitelesen osztották meg velünk a történeteiket"

- állítják a nyomozók.

Maga a vád, miszerint Mike Baker eltussolta fia szexuális visszaéléseit, februárban robbant ki, miután az arizonai Central Christian Church bejelentette Caleb Baker kirúgását, mivel rajtakapták egy házasságon kívüli viszonyon egy másik egyházi alkalmazottal. 2016-ban az Eastview Christian Church vezetői egy korábbi nyilatkozatban azt mondták, hogy csak azután szereztek tudomást a Caleb Bakerrel szembeni visszaélésekkel kapcsolatos vádakról, hogy 2016-ban elhagyta az egyházat.

"Amikor az emberek azt mondták, hogy Mike Baker eltussol dolgokat, én erről nem tudtam.

- mondta a vezető pásztor Mike Baker. Ezek után pedig arról beszélt, hogy 2015 karácsonyán arra a következtetésre jutottak, hogy a pletykákból nem lehet bizonyítani vagy cáfolni, hogy tényleg történt-e visszaélés a fia részéről.

"Aztán január elején (2016-ban) jött egy újabb állítás, és én azonnal lementem a fiamhoz, és azt mondtam, hogy le kell mondania”

- emlékezett vissza. Ezek után kapott állásajánlatot a Central Christian Church-től.

Annak értékelése során, hogy a volt vezető lelkész kihasználta-e pozícióját a fia védelmére, a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg, használta a befolyását arra, hogy akadályozza a vizsgálatot, és olyan információkat tartson vissza az egyházi vezetők felől, amelyek segíthettek volna nekik abban, hogy megalapozottabb döntést hozzanak Caleb Baker egyházban betöltött szerepéről.

(CP)

Legfrissebb