Ugrás a tartalomra

Legyen alkotmányos jogunk a készpénzhez? - dr. Mészáros István

A Hit Rádió legfrissebb műsorában dr. Mészáros István beszélt arról, hogy miért fontos a készpénz.

dr. Mészáros István

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában dr. Mészáros István, ügyvéd, a Szentpál Akadémia rektor helyettese beszélt a készpénz alkotmányos védelmének fontosságáról.

Alkotmányos védelem a készpénzhez:
Dr. Mészáros István hangsúlyozta, hogy fontos a készpénz alkotmányos szintű védelme, mivel ez biztosítja az egyéni szabadságokat és a tulajdonhoz való jogot. A készpénz védelme ellenállást jelent a digitális pénzrendszerrel szemben, amely korlátozhatja az emberek pénzügyi autonómiáját.

"Kardinális kérdésről van szó. Rendkívül örülök, hogy ilyen szinten merült föl a kérdés, hogy az alkotmányos védelem lehetőségét vetették föl. Nagyon remélem, hogy ez végre is fog menni."

- emelte ki Dr. Mészáros István.

A készpénz és a digitális pénzrendszer kihívásai:
A digitális pénzrendszer előretörése Mészáros szerint kihívást jelent a személyes pénzkezelés szabadságára, mivel készpénz védelme nélkül az emberek kiszolgáltatottá válhatnak a pénzügyi intézmények és a kormányzatok irányításnak.

"Ugye a kérdés arról szól, hogy tulajdonképpen kié a pénztárcánk, ki rendelkezik a pénztárcánk fölött, megmarad-e a pénztárcánk ténylegesen a birtokunkban, vagy virtuálissá válik, amiben ilyen módon mások is tudnak kaparászni."

- részletezte Dr. Mészáros István.

Pénzügyi autonómia és szabadság:
Dr. Mészáros arra is kitért, hogy a készpénz használata biztosítja az egyéni pénzügyi autonómiát és védelmet nyújt a digitalizáció által okozott kiszolgáltatottsággal szemben.

"A tulajdon és a szabadság elválaszthatatlanok egymástól."

- hangsúlyozta.

Legfrissebb