Ugrás a tartalomra

"Látom a félelmeiteket" - Joe Biden is felszólalt az antiszemita tüntetések ellen

Szerinte az emberek máris elfelejtették a Hamász támadásának borzalmait.

Joe Biden az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum emléknapjának ünnepségén 2024. május 7-én. - Kép forrása: YouTube

Joe Biden elnök kedden felhívást tett közzé az antiszemitizmus "kegyetlen hulláma" elleni küzdelemre, és kijelentette, hogy az ilyen gyűlöletnek nincs helye Amerikában.

Joe Biden, amerikai elnök az antiszemitizmus növekvő szintjéről beszélt az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum emléknapjának ünnepségén tartott beszédében az amerikai Capitolium épületében.

"Nem szabad a gyűlöletnek létjogosultságot adnunk senkivel szemben"

- mondta Biden.

Az ünnepségen Biden igyekezett közvetlen kapcsolatot teremteni a zsidók által a náci rezsim alatt átélt borzalmak és a tavaly Izraelben történtek, valamint a Hamász támadása után növekvő antiszemitizmus között.

"Ez az ősi zsidógyűlölet nem a holokauszttal kezdődött - és nem is a holokauszttal ért véget, de még a második világháborúban aratott győzelmünk után sem

- hangsúlyozta Biden, valamint hozzátette:

Ez a gyűlölet továbbra is túl sok ember szívében él a világon, és folyamatos éberséget és nyílt fellépést igényel tőlünk"

Majd így folytatta:

"Most itt vagyunk - nem 75 évvel később, hanem mindössze hét és fél hónappal később - és az emberek máris felejtenek

- fejtette ki az amerikai elnök.

"Már azt is elfelejtik, hogy a Hamász kezdeményezte ezt a terrort. ... Én nem felejtettem el, ahogyan önök sem, és mi sem fogjuk elfelejteni".

Biden rámutatott, hogy október 7-e után az Egyesült Államokban az antiszemitizmus "kegyetlenül megnőtt", a közösségi médiában megjelenő propagandától kezdve a zsidó diákok zaklatásán át az egyetemeken elkövetett támadásokig.

"Túl sokan tagadják, lekicsinylik, racionalizálják és figyelmen kívül hagyják a holokauszt és október 7-e borzalmait - beleértve a tényt, hogy a Hamász szexuális erőszakot is alkalmazott, kínzás és terrorizálás céljából."
"Ez abszolút megvetendő - és ennek véget kell vetni"

- mondta felemelve a hangját.

Biden kedden közvetlen üzenetet intézett az amerikai zsidókhoz.

"Látom a félelmeteket, a sérelmeiteket és a fájdalmaikat. Hadd nyugtassalak meg benneteket, mint az elnökötök: Nem vagytok egyedül. Közénk tartoztok. Mindig is közénk tartoztatok és közénk fogtok tartozni a jövőben is"

- mondta.

Elmesélte Tom Lantos történetét, aki a holokauszt idején Raoul Wallenberg svéd diplomata segítségével szökött meg egy náci munkatáborból, aki diplomáciai álcáját felhasználva mintegy 100 ezer zsidót rejtegetett és mentett meg. Lantos az akkor még első ciklusban szenátorként tevékenykedő Biden vezető tanácsadója lett, később pedig az egyetlen holokauszttúlélő, akit beválasztottak a kongresszusba.

Az elnök idézte Lantost, aki figyelmeztetett:

"A civilizáció burka papírvékony. Mi vagyunk az őrei, és soha nem nyugodhatunk meg".
"Amerikai honfitársaim: Nekünk kell az őrzőknek lennünk"

- tette hozzá Biden.

(CNN)

Legfrissebb