Ugrás a tartalomra

Lángokban Észak-Izrael: több mint kétszáz rakétát lőttek ki Libanonból

A háború kezdete óta több mint 16 négyzetkilóméternyi természetvédelmi terület égett le.

A libanoni terrorszervezet a rangidős parancsnok, Taleb Abdullah likvidálása miatt több mint 200 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre, melynek során több ezer hektárnyi terület kapott lángra.

Az IDF szóvivője csütörtök kora reggel közleményben jelentette be, hogy az éjszaka folyamán az IDF vadászgépek csapást mértek a Hezbollah katonai építményeire és további terrorista infrastruktúrákat is célba vettek a dél-libanoni térségben.

A rakétariadó berendezések reggel 5 óra körül aktiválódtak a nyugat-galileai településeken, majd körülbelül egy óra múlva Moshav Shatulában is riasztást adtak ki.

"Ez a nap az eszkaláció, a szüntelen lövöldözés, a beszivárgó ellenséges repülőgépek napja volt"

- mondta a Ynetnek szerda este Giora Zaltz, a Felső-Galileai Tanács vezetője.

A tanácsa közösségeit ért intenzív lövöldözés napja után, amelynek következtében több helyen a Shavuot-ünnepségeket is meg kellett szakítani, és csütörtök reggelre az oktatási intézmények is bezártak.

"Az ünnep érzését a félelem és az aggodalom érzése váltotta fel"

- mondta Amit Sofer, a Marom HaGalil Tanács vezetője.

"Az ellenség rakétáinak majdnem a fele Galilea felé indult, és sok helyen tűz ütött ki. Teljes összhangban vagyunk a hadsereggel, és bízunk abban, hogy az IDF tudja, hogyan kell kezelni az egzisztenciális fenyegetést, amely tőlünk északra van"

A felső-galileai Avivimban mintegy két órán át tombolt a tűz a Hezbollah délutáni rakétatámadása miatt, amelynek következtében egy farm is veszélybe került, és közel 3,5 négyzetkilóméternyi terület gyulladt ki a Birya és Meron erdőkben.

A háború kezdete óta mintegy 16 négyzetkilóméternyi területt égett le a KKL-JNF erdeiben. (a KKL-JNF, vagyis Keren Kayemeth LeIsrael – Jewish National Fund, egy izraeli szervezet, amely a földterületek megvásárlásával és fejlesztésével foglalkozik.)

Shelli Ben Yishai, a KKL-JNF északi régiójának igazgatója elmondta, hogy

"a Felső-Galileában reggeli torlaszolás következtében négy nagyobb tűzgóc keletkezett: a Meron erdőben, a Biriya erdőben, Kaditában és a Kahal-Amiad csomópont területén...Amikor megérkeztem a területre, mindent füst borított. Nem tudtuk, mi történik. Két órányi oltási erőfeszítés után eszméltünk rá az eset súlyosságára."

Közel 60 KKL-JNF dolgozó segített a nagy tűz felszámolásában, a helyszíni tűzoltó erőkkel együtt.

"Az elmúlt hónapban szinte minden nap hívtak minket tűzesetekhez. A nyár már javában tart, és az időjárás sem kedvez nekünk. Szomorú látni, hogy egy olyan erdő, amelyet a második libanoni háború után helyreállítottunk, ismét leégett".

(Ynet)

Legfrissebb