Ugrás a tartalomra

Kutatás: Skizofréniát okozhat a fűhasználat

Társadalmi katasztrófához vezethet a kannabisz legalizálása.

Photo by Abishek / Unsplash

Egy nemrég megjelent cikkünkben beszámoltunk arról, hogy Németország is a kannabisz legalizációja mellett döntött, azonban az Egyesült Államokban is egyre népszerűbbé vált a tudatmódosító szer használatának engedélyezése, olyannyira, hogy például New York utcáin sétálva már a levegőben is érezhető a kannabisz jellegzetes szaga.

A kutatók 6,9 millió ember egészségügyi adatait elemezték a fűhasználatra vonatkozóan, és megállapították, hogy a serdülő korú fiúk körében nagy mértékben megnőtt a mentális betegségek száma, a fiatal férfiak 30 százalékánál pedig skizofréniás tüneteket is előidézett.

Most, a hogy fűhasználat legalizálásával a profitmotívum is nő és a termelés iparosodásával a fűhasználók száma is drasztikus mértékben növekedhet, amely akár azt is előidézheti, hogy a fűben található pszichoaktív anyagot (THC) még koncentráltabb formában bocsássák a felhasználók rendelkezésére.

A skizofrénia az egyik legsúlyosabb pszichiátriai rendellenesség, amely ugyan gyógyszerekkel kezelhető, de mivel a betegek közül sokan nem szedik be a szükséges gyógyszereket, ezért sokszor hajléktalanná válnak és a járókelőket megfélemlítve magukban vagy akár másokban is kárt tehetnek.

A 6-18 évesek körében a füvezéssel kapcsolatos segélyhívások száma 2000 óta 245 százalékkal nőtt. Egy Nem York-i addikciós klinika pedig beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban rögzített klinikai függőséggel kapcsolatos esetek 95 százalékában a kannabisz állt.

(NYP)
Legfrissebb