Ugrás a tartalomra

USA: ezt gondolják a protestáns lelkészek a melegházasságról

5 lelkészből 1 szerint semmi rossz nincs abban ha két azonos nemű ember összeházasodik.

Kép forrása: Charlie Riedel/AP

Egy friss tanulmányból kiderül, mit gondolnak a protestáns lelkészek az azonos neműek házasságáról.


A Lifewa Research legújabb tanulmányéból kiderül, hogy a protestáns lelkészek túlnyomó többsége továbbra is határozottan ellenzi az azonos neműek házasságkötését.

Ezzel párhuzamosan a melegházasságot támogatók aránya megtorpanni látszik - derül ki a Lifeway Research új tanulmányából.

A hittudományi kutatócég megállapította, hogy a protestáns lelkészek 75 százalékuk ellenzi az azonos neműek házasságát, 69 százalékuk pedig határozottan ellenzi azt.

További 21 százalékuk azt mondta, hogy "nem lát semmi rosszat abban, ha két azonos nemű ember összeházasodik", ez az arány statisztikailag változatlan maradt, figyelembe véve, hogy 2019-ben még 24 százalékuk vélekedetett így.

A felmérésben talált 21% a 2010-ben ugyanezt állító 15%-hoz képest növekedést jelent, bár a növekedés stagnál. A prédikátorok további 4%-a azt mondta, hogy nem tudja, hol álljon.

Úgy tűnik, hogy az evangéliumi lelkészek kitartanak a meleg házasságról alkotott véleményük mellett, mindössze 7 százalékuk mondta, hogy nincs erkölcsi probléma az azonos nemű emberek házasságával. Az arány 2010 óta folyamatosan 10 százalék alatt maradt.

Az elsődleges támogatás látszólag a fővonalbeli lelkészek részéről növekedett, akik között a melegházasság támogatása 32 százalékról 46 százalékra ugrott 2010 óta. Fontos megjegyezni, hogy ez az arány 2019-ben 47 százalék volt, ami újabb stagnálást mutatott a csoportban, ahol a növekedés a legjelentősebb volt.

Míg a metodisták 53 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát, a presbiteriánusok/reformátusok (36%) és a lutheránusok (34%) kisebb arányban értenek egyet. A felekezeten kívüli, individualista keresztények mindössze 5 százaléka, a baptisták 4 százaléka támogatja, a pünkösdi prédikátorok viszont továbbra is szilárdan kiállnak meggyőződésük mellett, és csupán 1 százalékuk gondolkodik elismerőleg a melegházassággal kapcsolatban.

A nem és az életkor tekintetében is mélyreható különbségek vannak, a női lelkészek sokkal nagyobb valószínűséggel (42%) támogatják az azonos neműek házasságát, mint a férfiak (16%). És míg a 18 és 44 év közötti lelkészek 27 százaléka támogatja a melegházasságot, addig a 65 év fölöttiek csupán 15 százaléka ért egyet ezzel.

Továbbá érdekes megjegyezni, hogy a mester- (30%) vagy doktori fokozattal (26%) rendelkező lelkészek nagyobb valószínűséggel támogatják a melegházasságot, mint az egyetemi végzettség nélküli (9%) vagy alapfokú végzettséggel (7%), rendelkező lelkészek, vagy azok, akiknek nincs főiskolai (9%) vagy alapfokú végzettségük (7%).

A kisebb gyülekezetek vezetői úgy tűnik, szintén nagyobb valószínűséggel fogadják el a melegházassáágot. Az 50-nél kevesebb látogatót számláló gyülekezetek lelkipásztorainak 27 százaléka, az 50-99 fős gyülekezetek lelkipásztorainak 25 százaléka, míg a 100-249 fős gyülekezetek vezetőinek 11, a 250 fős vagy annál nagyobb gyülekezetek csupán 8 százaléka ért egyet a melegházasság gondolatával.

A Lifeway felmérésének adatait 2023. augusztus 29. és szeptember 20. között gyűjtötték 1004 protestáns prédikátor körében.

(CrossWalk)

Legfrissebb