Kutatás: Dicséretek szövegeire alapoznak a fiatalok a Biblia helyett

A dicséretek szövegei nagyobb hatással vannak a fiatalokra, mint a bibliai versek és az igehirdetés - derül ki a Norvégiából és Svédországból származó adatokból.

A norvég doktorandusz, Roald Zeiffert egy kutatás után arra jutott, hogy sok fiatal ritkán olvassa a Bibliát, és teológiájukat inkább vallásos dalszövegekre, mint szentírási szövegekre alapozzák. Megállapításai megegyeznek a svédországi fejleményekkel, ugyanis a Dagen című svéd újság nemrég írt egy felmérésről, amelyből kiderül: a fiatalok a dicséretet fontosabbnak jelölték meg, mint az igehirdetést és a bibliai szövegeket, amikor arra a kérdésre kellett válszolniuk, hogy mi befolyásolja leginkább a hitüket.


Roald Zeiffert baptista és több éves lelkészi tapasztalattal rendelkezik. Jelenleg a norvégiai Bærumban található University of Management and Theology előadója, valamint a kristiansandi Agder University of Agder doktorandusza. A keresztény fiatalok hitéről szóló, folyamatban lévő kutatási projektjének utolsó szakaszában van. A projektben olyan fogalmakkal foglalkozik, mint a megtérés és a Biblia szerepe a fiatal hívők életében.


A norvégiai gyülekezeti körökben és szabadegyházi környezetben élő 661 15 és 25 év közötti fiatal válaszolt a Zeiffert átfogó kérdőívére. Ezen kívül 25 fiatalt közülük mélyinterjúban is kikérdezett.

Egy múlt heti konferencián tartott szemináriumán betekintést engedett a hallgatóságnak a kutatási eredmények egy részébe.

A Kristelig Pressekontor norvég sajtóügynökségnek megerősítette, hogy a fiatal keresztények körében nem túl gyakori a bibliaolvasás.

Felmérése szerint a fiatal keresztények 36 százaléka azt mondja, hogy "a Biblia nem olyan fontos számukra, és ritkán olvassák". Az interjúkból kiderül, hogy a bibliaolvasás sokak számára hullámokban zajlik, vagyis hol alaposabban, hol kevésbé alaposan olvassák.

Az egyik megkérdezett azt mondta, hogy vegyes érzései vannak a Bibliával kapcsolatban. Szentnek tekinti, anélkül, hogy erősen kötődne hozzá, és inkább a dicsérethez és a közösséghez folyamodik támaszértr, mint a bibliaolvasáshoz.

Ha a benned lévő lelkész elbeszélget a szociológussal, aggódik?- kérdezték meg Zeiffert.

"Igen"

- válaszol gyorsan és határozottan.

"De ugyanakkor nem vagyok nagyon meglepve"

-mondta.


Zeiffert úgy véli, hogy a Norvégiában és Svédországban végzett felmérések eredményei azt mutatják,

hogy azoknak, akik dicséreteket írnak és adnak elő, látniuk kellene a felelősségüket, hiszen rengeteg fiatal keresztény tulajdonít nekik nagy jelentőséget.

"Nem úgy látom, hogy elhatárolódnak a Biblia tartalmától. A felmérésemben részt vevő fiatalok többsége hisz abban, hogy a Biblia Isten szava, de távolságtartó a viszonyuk vele."

-válaszolta arra a kérdésre, hogy ő úgy értelmezi-e a kutatást, hogy a keresztény fiatalok leértékelik a Bibliát.

Zeiffert hangsúlyozza, hogy vannak pozitív kivételek is.

"Akik olvassák a Bibliát, gyakran másokkal együtt teszik ezt. Az egyik tendencia az, hogy a fiatalok tudatosan költöznek össze keresztény kollektívákba, hogy keresztény közösséget alkossanak és együtt tanulmányozzák a Bibliát. Ilyenkor legalább a szándékuk megvan arra, hogy olvassák a Bibliát"

-magyarázta.


Zeiffert kutatásai szerint 10-ből 8-nak, aki azt mondja, hogy hisz, legalább egy szülője keresztény, aki aktívan részt vesz a gyülekezetben. Zeiffert anyaga alapján nyilvánvaló, hogy a szülők egyházi hovatartozásának van a legnagyobb jelentősége. A 661 válaszadóból kevesebb mint 1 százalékának volt nem keresztény vallású szülője.

(CNE)