Ugrás a tartalomra

Felmérés: Miért van fegyveres jelenlét az amerikai gyülekezetekben?

A felmérés igazgatója szerint az egyházak sem immunisak az erőszakra.

Photo by Josh Applegate / Unsplash

Egy új, amerikai lelkészek körében végzett felmérésből kiderül, hogy az amerikai gyülekezetek több mint felében (54 százalékában) a biztonsági intézkedések részeként fegyveres tagok vesznek részt az istentiszteleteken.A Lifeway Research új felmérése szerint a legalább 250 taggal rendelkező egyházak nagyobb valószínűséggel rendelkeznek fegyveres gyülekezeti tagokkal (74 százalék), szándékos tervekkel az aktív lövöldözős forgatókönyvekre (74 százalék) és egyenruhás rendőrökkel a helyszínen (27 százalék).

A fehér lelkészek nagyobb valószínűséggel tartanak fegyveres híveket a helyszínen, mint az afroamerikai lelkészek (56 százalék szemben 33 százalékkal). Ugyanakkor az afroamerikai lelkészek több egyenruhás rendőrt tartanak a helyszínen, mint a fehér lelkészek (12 százalék a 4 százalékkal szemben), és nagyobb valószínűséggel támogatják a lőfegyverhasználat tilalmát a templom épületében (34 százalék a 21 százalékkal szemben).

A kutatást a Lifeway Research tette közzé, amelyet 2022. szeptember 6. és 30. között 1000 amerikai protestáns lelkipásztor telefonos megkérdezését végezték el. A lelkészeket véletlenszerűen választották ki, és a válaszadók gyülekezetek vezető vagy egyedüli lelkipásztorai voltak.

Az összehasonlítást egy hasonló, 2019-ben 1000 amerikai protestáns lelkész körében végzett telefonos felméréssel végezték el.

Scott McConnell, a Lifeway Research ügyvezető igazgatója így nyilatkozott az eredményekről.

"Az egyházak sem immunisak az erőszakra, a vitákra, a családi nézeteltérésekre, a vandalizmusra és a betörésekre. Valós biztonsági kockázatok léteznek, akár elismeri őket egy gyülekezet, akár nem"

-mondta.

A felmérés azt is kimutatta, hogy az amerikai protestáns lelkipásztorok közül ötből körülbelül négynek (81 százalék) vannak általános biztonsági intézkedései az istentiszteleteken. Ugyanakkor a válaszadók mintegy 57 százaléka megjegyezte, hogy szándékos tervekkel rendelkezik az aktív lövöldözős forgatókönyvekre.

A Lifeway Research korábbi tanulmányai az 1999. április 20-i Columbine-i iskolai lövöldözés óta mintegy 23 halálos kimenetelű templomi lövöldözésről számoltak be az Egyesült Államokban. Az 1999 óta történt események mintegy fele délen történt, ahol a lelkészek a legkevésbé (12 százalék) rendelkeznek biztonsági intézkedésekkel, de a legnagyobb valószínűséggel (64 százalék) rendelkeznek szándékos tervekkel az aktív lövészekre és fegyveres magánbiztonságiakkal (26 százalék).

Ahogyan arról beszámoltunk, 2023 márciusában egy fegyveres támadó hat hívőt ölt meg a Tennessee állambeli Nashvilleben található, The Covenant School, keresztény iskolában.

(CH)

Legfrissebb