Ugrás a tartalomra

KUTATÁS: Az elvált családokból származó felnőtteknek kevesebb pénzük van

Számos tanulmány foglalkozik a válófélben lévő kiskorú gyermekek helyzetével, de a tudósok ritkán foglalkoznak a válófélben lévő gyermekek felnőttkori élethelyzetével.

Photo by Annie Spratt / Unsplash

A Bambergi Egyetem német kutatása azt mutatja,, hogy az ép családdal rendelkezőkhöz képest az elvált családban felnövő felnőttek továbbra is kevesebb erőforrással rendelkeznek, mint mások.

A válási arányok mindenütt magasak Európában. Az IEF az osztrák statisztikai hivatalra hivatkozik, és megállapítja, hogy Ausztriában 2021-ben a válási arány összességében 40,1 százalék volt Bécsben és 33,6 százalék Tirolban. A szülők válása 17 111 gyermeket érintett, köztük 11 834 kiskorút (69,2 százalék).


Számos tanulmány foglalkozik a válófélben lévő kiskorú gyermekek helyzetével, de a tudósok ritkán foglalkoznak a válófélben lévő gyermekek felnőttkori élethelyzetével. Ezt az érintett csoportot vette most górcső alá az Észak-Karolinai Állami Egyetem szociológusa, Anna Manzonifrom csapata. Egy hosszú távú német tanulmány adatait vizsgálta meg. Az adatokat 2009 és 2016 között gyűjtötték és az érintettek legalább 18 évesek voltak.


A tudósok megállapították, hogy azok a felnőttek, akiknek a szülei külön éltek, lényegesen kevesebb anyagi, érzelmi vagy általános támogatást kaptak, mint az egy anyával és egy apával rendelkező, ép családokból származó gyerekek. Az intakt származási családból származó személyekhez képest a válófélben lévő gyermekek még felnőttként is jelentősen kevesebb erőforrással rendelkeznek.

"Számos tanulmány azt mutatja, hogy a válófélben lévő gyermekek rosszabbul teljesítenek az iskolában, vagy nagyobb valószínűséggel vannak pszichológiai problémáik. A mi tanulmányunk azt mutatja, hogy ezek a gyerekek felnőttként is hátrányban vannak"

- mondja Manzoni.

Az elvált gyermekek kevésbé támogatják szüleiket, mint az ép családokból származó gyermekek. Összességében a kutatócsoport szerint a különélés által érintett családok alacsonyabb generációk közötti támogatása a már amúgy is hátrányos helyzetűek növekvő hátrányát jelzi. Manzoni úgy véli, hogy több segítségre van szükség a külön élő családok számára.


Az IEF a kutatásból azt a következtetést vonja le, hogy a házaspárokat és a családokat támogatni kell társadalmunkban. A családszerkezetek évtizedeken keresztül hatottak, és nemcsak a gyermekek felnövekedését és felnőtté válását, hanem a szülők öregedését is befolyásolták.

(CNE)

Legfrissebb