Ugrás a tartalomra

Kutatás: a közösségimédia-használat megváltoztatja a tinédzserek agyát

Akik gyakran használják a közösségi médiát, hiperszenzitívvé válnak a velük egykorúak visszajelzéseire.

Photo by Piotr Cichosz / Unsplash

Azok a fiatalok, akik gyakran használják a közösségi médiát, hiperszenzitívvé válnak a velük egykorúak visszajelzéseire, mint azok, akik kevesebbet vannak online - derül ki az Észak-karolinai Egyetem kutatásából - számolt be a Hetek.

A kutatók 12-15 éves korosztályba tartozó fiataloknak több alkalommal megvizsgálták az agyát. A kísérletben részt vevő tinik rendszeresen figyelemmel kísérik a közösségi oldalakat.

Azok, akik saját elmondásuk szerint ezt gyakran teszik, naponta 15-ször vagy többször végigpörgetik a Facebook, az Instagram és a Snapchat hírfolyamát, a rendszeres használók 1-14 alkalommal, a nem gyakori felhasználók pedig kevesebb, mint napi egy alkalommal fogyasztják ezeknek a platformoknak a tartalmait.

Egy korábbi kutatás szerint az amerikai tinik 97 százaléka napi szinten használja a közösségi oldalakat, 46 százalékuk pedig „szinte egyfolytában” online van.

Az agyi vizsgálatok során a rendszeres felhasználóknak három agyterületen nőtt az aktivitása: egyrészt a jutalmazásra reagáló területen, amely például akkor aktivizálódik, ha valaki valami jutalmat kap vagy pénzt nyer, de aktívabbá vált az a terület is, amely azért felelős, hogy az emberek észre vegyék, hogy valami kitűnik a környezetéből. Emellett intenzívebben működött az esetükben a prefrontális kéreg is, ami a megfontolt cselekvésre való képességet biztosítja.

Azoknak a tinédzsereknek, akik gyakran nézik a közösségi oldalakat, elég drámai változások következnek be az agyukban, amelynek hosszú távú, a felnőtt korukat is érintő következményei lehetnek, hiszen ezek az agyuk fejlődését is érintik”

- mondta Eva H. Telzer, az Észak-karolinai Egyetem pszichológusprofesszora.

Az idegtudósok megállapították, hogy a közösségimédia-oldalakon sok időt töltő tinédzserek hiperszenzitívvé válnak a társaik visszajelzéseire, de azt nem lehetett megállapítani a kutatás során, hogy ennek hosszú távon pozitív vagy negatív hatása lesz-e.

Az pozitív hozadéka lehet a változásnak, hogy a fiatalok megtanulnak másokkal kapcsolatba lépni, de ha a társas igényeik nincsenek megfelelően betöltve, akkor depresszióba süllyedhetnek, vagy szorongásos zavar léphet fel náluk.

(Hetek)

Legfrissebb