Ugrás a tartalomra

"Külföldiek kifelé"- nyomozás indul egy dal miatt Németországban

A német fiatalok körében egyre népszerűbbé válnak a jobboldali pártok.

Kép forrása: tagesschau

Nyomozást indított a német rendőrség, mivel a fiatalok körében népszerűvé vált egy eurodance rave-klasszikus, amelynek átdolgozott szövege a külföldiek kitoloncolását követeli.


A német fiatalok egyre inkább jobboldaliak, és a legújabb közvélemény-kutatások szerint a 14-29 évesek körében a tömeges migráció ellenes AfD párt a legnépszerűbb.

A német politikusok és a média az elmúlt évben többször is felháborodottan reagált arra, hogy egyre-másra bukkannak fel olyan videoklipek, amelyeken fiatalok táncolnak és énekelnek a "Deutschland den Deutschen, Ausländer Raus" című dalra, amely magyarra fordítva azt jelenti:

"Németország a németeké, külföldiek kifelé"

A legutóbbi ilyen eset vélhetően a németországi Sylt üdülősziget egyik exkluzív éjszakai klubjából származik.

A német közösségi médiában a héten elterjedt videón fiatal férfiak és nők egy csoportja látható, akik fel-alá ugrálnak, énekelnek, nevetnek és a levegőbe lendítik a karjukat. A kontextusból adódóan a német médiában nyilvánvalóan vita tárgyát képezi, hogy a gesztusok táncmozdulatok vagy pedig a hirhedt "Hitler-köszöntés".

A német szövetségi biztonsági rendőrség, amely általában a terrorizmussal és a nemzetközi bűnbandákkal foglalkozik, nyomoz az éneklő fiatalok után - írja a Die Welt.

A Welt idézte Aminata Touré zöldpárti tartományi integrációs minisztert is, aki annak a véleményének adott hangot, hogy a dal eléneklését

"nem lehet fiús csínytevésnek tekinteni, mert ez egy náci üvöltözés... Szégyelljék magukat. Most már büntetőjogi nyomozásnak kell következnie".

A sylt-i videó korántsem az első alkalom, hogy az Auslander Raus dal az utóbbi időben felbukkant a németországi fiatalok körében. Mint a Bayerischer Rundfunk (BR) német műsorszolgáltató megjegyezte, az énekelt klipek "újra és újra" megjelentek "diszkókban és fesztiválokon szerte Németországban".

Áprilisban egy nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy az AfD a 14-29 évesek kedvenc pártjává vált, támogatottsága két év alatt több mint kétszeresére nőtt. Ennek oka a fiatalok körében tapasztalható pesszimizmus volt - állapították meg akkor a mainstream német lapok. Klaus Hurrelmann professzor nyilatkozott az eredményekről:

"Egyértelmű jobbra tolódásról beszélhetünk a fiatal lakosság körében... Miközben a koalíciós kormánypártok népszerűsége tovább csökken, az AfD különösen népszerű".

Elmondta:

"A fiatalabb generáció körében morzsolódik a jövővel kapcsolatos optimizmus. Nagyon magas a mentális túlterheltség érzése, a háborúk terjedésétől, a gazdasági veszteségektől, az eladósodástól való félelem."

(Breitbart)

Legfrissebb