Ugrás a tartalomra

Izrael bemutatott egy 2700 éves, ritka dokumentumot az első templom időszakából

Fotó: Izraeli Régiségügyi Hatóság / Izraeli kormány

Az izraeli kormány tisztviselői pénteken bemutattak egy 2700 éves dokumentumot, amely a bibliai Izrael idejére datálható, és amely a korszak általános elnevezését is tartalmazza és valószínűleg az ószövetségi királyok idejében terjesztették.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság közleménye szerint a négysoros dokumentum tartalmazza az „Ismaelnek küldeni” kifejezést, amely valószínűleg a címzettnek szóló utasításokra utal. Az időszámításunk előtti hetedik század végére vagy a hatodik század elejére datálható.

Az Israel Antiquities Authority (IAA) „rendkívül ritka dokumentumnak” nevezte. Valószínűleg évszázadokon át egy barlangban őrizték meg a Júdeai-sivatagban, ahol a száraz éghajlat „lehetővé teszi a papiruszok megőrzését” – mondta az IAA.

Joe Uziel, az Izraeli Régiségügyi Hatóság júdeai sivatagi tekercsekkel foglalkozó osztályának igazgatója ritka leletnek nevezte.

„Míg több ezer tekercstöredékünk van a második templom időszakából, csak három dokumentumunk van, köztük ez az újonnan talált is, az első templom időszakából”

– mondta Uziel.

„Minden új dokumentum további megvilágításba helyezi az első templom időszakának műveltségét és adminisztrációját.”

-tette hozzá.

Hit Rádió / Christian Headlines

Legfrissebb