Ugrás a tartalomra

Közel kétszáz áldozata volt Nigériában a karácsonyi mészárlásoknak

A nagyobb újságok a klímaváltozást okolják népírtásért.

Nigériai keresztények gyászolják a mészárlás áldozatait. - Kép forrása: Hananya NAftali/X

Míg sokak szerint a muszlim pásztorok állnak az erőszakos cselekmények hátterében, egyes nagyobb médiumok a klímaváltozást okolják a gyilkosságokért - írja az European Conservative.

A mészárlás szenteste 26 különböző faluban történt a nigériai Plateau állam középső részén. A helyiek elmondása szerint fegyveres és machetével felfegyverzett bandák támadtak a helyi lakosokra, amelynek következtében 198 embert megöltek és további 300-at megsebesítettek az elmúlt évek legsúlyosabb keresztényellenes erőszakos cselekmények során Nigériában. - írja a Katolikus Hírügynökség.

A The Guardian című újság - több más médiumhoz, köztük a Reuters hírügynökséghez és a Die Zeit című német laphoz hasonlóan - részben a klímaváltozást tette felelőssé a gyilkosságokért, azt állítva, hogy a támadók - többségében muszlim pásztorok - a természeti erőforrások miatti érdekek okán mészárolták le a keresztény farmereket.

A média nyilatkozataira Benedict Kiely, is reagált, aki római katolikus papként a Nasarean.org nevű jótékonysági szervezetével segít kisvállalkozásokat indítani az keresztényeknek azokon a területeken, ahol súlyos üldöztetésnek vannak kitéve, főként a muszlimok által.

"Ez a posztkeresztény globalista Nyugat narratívája"

-fejtette ki véleményét Kiely, valamint hozzátette:

"Hogyan is mernék beismerni, hogy Nigériában népirtás folyik, amelyet a muszlimok követnek el a keresztények ellen - hiszen ez cselekvéseket vonna maga után.

A katolikus pap a eg nigériai püspök, szavaira is visszaemlékeett, aki egy korábbi támadással kapcsolatban a pünkösdi misén azt monta:

"40 emberemet nem a globális felmelegedés miatt ölték meg, hanem azért, mert keresztények voltak".

Novák Katalin magyar köztársasági elnök a támadások után az üldözött keresztények védelmére szólított fel, és az X-en azt írta, hogy többet kell tenni az üldözött keresztények védelmében:

"Brutális támadás keresztények ellen karácsonykor Nigériában. Egyes hírek szerint több mint száz embert öltek meg. Gondolataim és imáim az áldozatok családjaival vannak. Ennek a mészárlásnak véget kell vetni. Az üldözött keresztényeknek segítséget kell kapniuk."

Plateau állam kormányzója, Caleb Mutfwang szintén elítélte a támadásokat, mondván, hogy azok "barbár, brutális és indokolatlan" támadások voltak. A kormányzó szóvivője hozzátette, hogy a helyi kormányzat "proaktív intézkedéseket" fog hozni, hogy megállítsa az ártatlan civilek elleni támadásokat a régióban.

A támadás csak az évek zajló keresztényüldözések és mészárlások legújabb epizódja amely Kiely és mások szerint most már népirtási kísérletet jelent.

A becslések szerint az elmúlt 14 évben több mint 52 000 keresztényt gyilkoltak meg Nigériában hitük miatt.

A megdöbbentő statisztika a Nemzetközi Polgári Szabadságjogi és Jogállamisági Társaság (Intersociety) idén kiadott jelentéséből származik, amely azt állítja, hogy a Boko Haramhoz hasonló dzsihadista csoportokhoz kötődő pásztorok támadásai jelentős szerepet játszanak a keresztények meggyilkolásában.

A gyilkosságok mellett a jelentés szerint Nigériában ötmillió keresztényt telepítettek ki vagy költöztettek belső menekülttáborokba az országon belül, és országszerte legalább 18 000 templomot, és valamint több mint 2200 keresztény iskolát gyújtottak fel, .

Legfrissebb